Πριν από λίγες ημέρες, έλαβε χώρα ένα περιστατικό με μέλη ομάδας καταδρομέων και το οποίο εμπλέκει το αλβανικό Υπουργείο Άμυνας σε διεθνείς περιπλοκές. Πηγές αναφέρουν πως τέσσερις Αλβανοί κομάντο, που βρισκόντουσαν στο Λονδίνο για εκπαίδευση δεν ξαναγύρισαν ποτέ στη μονάδα τους, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι στρατιωτικές αρχές σε Αλβανία και ΝΑΤΟ. Οι κομάντος αναγνωρισμένοι ως Ρένι Αγιάζι, Ιλμπέρ Κότρι, Αλεξάντερ Σκούλσκου και Κλεβίς Λάμκαϊ θεωρείται πως βρήκαν καταφύγιο μεταξύ ομοεθνών τους στη Βρετανία.

Συνολικά συμμετείχαν έντεκα Αλβανοί στρατιώτες στην άσκηση του ΝΑΤΟ στην πόλη Wales, τα έξοδα διαμονής και ταξιδιού των οποίων, συμπεριλαμβανομένης μιας νύχτας στο Λονδίνο, είχαν πληρωθεί από το Υπουργείο Άμυνας. Στην άσκηση που διεξήχθη από την 160η Μοίρα Καταδρομών και τα κεντρικά στο Wales, συμμετείχαν 139 ομάδες από όλο τον κόσμο και διαγωνίσθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες. Μια από αυτές ήταν πεζοπορία 60χλμ στα Μαύρα Όρη.

Οι εξαφανισμένοι Αλβανοί κέρδιζαν 220 λίρες το μήνα. Ο Ντριτάν Ντεμίραι, πρώην αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας, δήλωσε δημοσίως: “Θεωρώ αυτήν την συμπεριφορά απαράδεκτη. Το ξέρω πώς δεν πληρώνονται καλά και δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, αλλά αυτό που έκαναν δεν δικαιολογείται. Ταξίδεψαν στην Βρετανία για να εκπροσωπήσουν την Αλβανία σε στρατιωτική άσκηση και τους ζήτησα να γυρίσουν στην πατρίδα τους όσο το δυνατόν συντομότερα”.

Οι άντρες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια για λιποταξία. Πηγές αναφέρουν πως οι κομάντο λιποτάκτησαν περί τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά αυτό κρατήθηκε μυστικό για την αποφυγή σκανδάλου. Επίσης στρατιωτική πηγή στην Αλβανική πρωτεύουσα στα Τίρανα αναφέρει: “Οι οικογένειες των εξαφανισμένων έχουν ανακριθεί και η έρευνα συνεχίζεται σε Αλβανία και Βρετανία”.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην σχέση της Αλβανίας με το ΝΑΤΟ.