Μητέρα-Θεά, Μήτηρ Θεανθρώπου, Μητέρα του Ανθρώπου

Η μητέρα λατρεύτηκε ως σύμβολο γονιμότητας από τα πανάρχαια χρόνια στο μέρος αυτού του πλανήτη που είναι ο γενέθλιος τόπος των Ελλήνων.  

Ο πρώτος συμβολισμός που δένει Ελληνίδα και τον Έλληνα άνθρωπο με την γη του, τα πάτρια, είναι η Μητέρα Πατρίδα. Ο τόπος που τον γεννά και χιλιάδες χρόνια τον θρέφει και εκείνος στις δύσκολες εποχές της την προστατεύει. Όχι τυχαία είναι γένους θηλυκού σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες που είναι γένους αρσενικού. Ο πατέρας Γη.

Στέκεται για την Ελληνίδα και τον Έλληνα ως θόλος στέγης, αυτοπροσδιορισμού και προσανατολισμού.

Από τα αρχαία χρόνια, από τα Κυκλαδίτικα ειδώλια της εποχής της μητριαρχίας, τις τοιχογραφίες της Κρήτης και της Σαντορίνης, την γλυπτική της κλασσικής Ελληνικής περιόδου μέχρι την Παναγία την γλυκοφιλούσα στην Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία και την σύγχρονη Ελληνική ζωγραφική και γλυπτική, το τρίπτυχο Μάνα Μητέρα Μαμά στέκει και στην πραγματικότητα και την μυθική του αναγωγή, ως κυρίαρχο.

Φιγούρες που διασχίζουν τον χρόνο είναι τις μάνες-μητέρες της Ηπείρου και του Έπους του 40, μέχρι τις χαροκαμένες μάνες των Ελλήνων και Κυπρίων αγνοουμένων της προδοσίας στην Κύπρο το 1974.

Παναγιά Γλυκοφιλούσα - Άγιο Όρος
Παναγιά Γλυκοφιλούσα – Άγιο Όρος

Η πολλαπλότητα και η ποικιλία των απεικονίσεων αποτυπώνουν τον σύνθετο και τον συμβολικό χαρακτήρα της μητρικής φιγούρας. Πάνω απ’ όλα, το μοτίβο της Παναγίας Γλυκοφιλούσας ξεχωρίζει ως το πιο φορτισμένο συναισθηματικά.

Στην ελληνική κοινωνία μέχρι τώρα, η μορφή της μητέρας κατέχει κεντρική θέση, αφού συνοψίζει τις ιδέες της συνέχειας, της ασφάλειας, της θυσίας, της προσφοράς, της άνευ όρων αγάπης.

Στην εποχή του #Metoo, #Cancel Culture, #Woke και της πολιτικής ορθότητας, την εποχή των αποσυμβολισμών των λέξεων, της αποσύνδεσης τους από το περιεχόμενο τους και την εσωτερική σχέση που υποδηλώνουν. Τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης αν θα μιλήσουν για την μάνα, θα μιλήσουν για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Την μάνα Μήδεια! Τα κινήματα αυτά που μετατράπηκαν σε κυρίαρχη ιδεολογία, φροντίζουν για την δημιουργία ενοχικών συνειδήσεων στην μητέρα και την σχέση της με το παιδί.

Πίσω από το δήθεν πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποκρύπτει έναν ακραίο Ναζισμό, δεν κινδυνεύουν μόνο η παράδοση και οι αξίες, αλλά κινδυνεύει συθέμελα ο Ελληνισμός και η Ελληνικότητα.

Η εικόνα με την οποία η Google “τιμάει” την Γιορτή της Μητέρας.

Η Google γιορτάζει σήμερα την Γιορτή της Μητέρας μέσα ακριβώς αυτή την θεώρηση. Χέρια παιδικά που συνοδεύονται από χέρια αδιευκρίνιστα, χοντρά Αρσενικά, άγρια, αποτρεπτικά, ακαλαίσθητα και απωθητικά.

Ο Σοσιαλιστικός Ρεαλισμός κάτω από το αφήγημα του Νέου Διεθνισμού, αυτού της Παγκοσμιοποίησης με το ραβδί του Klaus Schwamb

Χρόνια πολλά στις Μάνες, στις Μητέρες, στις Μαμάδες!

Αφυπνιστείτε, αγρυπνείτε και προνοείτε!

Ο Γιώργος Διαλεγμένος, το 1985 παρουσίασε ένα άρτιο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Μάνα Μητέρα Μαμά» περιγράφοντας την πραγματική σχέση και θέση της μάνας στην Ελληνική κοινωνία:

Γιώργος Διαλεγμένος – Μάνα Μητέρα Μαμά

– YouTube

Originally posted 2022-05-08 13:48:11.