Αύριο εκπνέει η περίοδος της παράτασης που είχε δώσει στις 15 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος όσοι αποκλείστηκαν κατά την περίοδο των πρώτων αιτήσεων.

Ειδικότερα μέχρι και αύριο μπορούν να αιτηθούν κοινωνικό μέρισμα μονογονεϊκές οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα στήριξης τέκνων ή πολυτέκνων, ηλικιωμένοι άνω των 67, χωρίς να ισχύει το κριτήριο ασφάλισης τουλάχιστον ενός μήνα, όπως επίσης δεν θα ισχύσει σε δικαιούχους μονοπρόσωπων νοικοκυριών με αναπηρία άνω του 67%. Ακόμη, η παράταση αφορά σε όσα νοικοκυριά έχασαν το επίδομα, αφού στις φορολογικές τους δηλώσεις δήλωσαν τις δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο των δαπανών για τα ιδιωτικά σχολεία. Δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί και σε όσα νοικοκυριά έχασαν το κοινωνικό μέρισμα λόγω τεχνικών σφαλμάτων κατά τη διασταύρωση των δεδομένων τους.

Σε μία περίοδο που ένα εφιαλτικά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων διαβιοί κάτω από τα όρια της φτώχειας, τα προγράμματα επιδότησης μπορεί μεν να επιλύουν πρόσκαιρα ένα πρόβλημα, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη πολιτικής βούλησης και ικανότητας για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολλοί επικριτές της Κυβέρνησης έκαναν λόγο για παλαιάς κοπής ψηφοθηρική πολιτική που εμπαίζει την ελληνική κοινωνία.