
Η χώρα μας έχει «ραντεβού» με τους πίστωτές της στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, την πιο σημαντική προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Έως τις 24 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί και το επόμενο Eurogroup, πρέπει να συμφωνηθούν 88 προαπαιτούμενα. Στόχος των ξένων και της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup, για να παραμείνουν εντός προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος που οδηγεί σε πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου.
Ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, στον οποίο το ύψος της ελάφρυνσης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι αυτόματος καθώς θα έχει όρους και δεσμεύσεις σε στόχους και πολιτικές έναντι των πιστωτών. Στην πραγματικότητα θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα συνδέουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα για την μετά το τρίτο Μνημόνιο εποχή.
Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Σόφιας και το οποίο είχε συζητηθεί στο EuroWorking Group στις 12 Απριλίου, αναφέρεται ότι «θα ήταν λογικό να θεσπιστεί μια συμφωνία μη αντιστρεψιμότητας βασικών μεταρρυθμίσεων (no rolling back commitment), που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος» και για να πραγματοποιηθεί αυτό, «θα ήταν χρήσιμο να καταρτιστεί ένας σύντομος κατάλογος βασικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες οι ελληνικές αρχές θα δεσμευθούν πως θα διαβουλεύονται με τους θεσμούς πριν κάνουν παρεμβάσεις». Επίσης στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι πρέπει να προσδιοριστούν δεσμεύσεις για την μεταμνημονιακή περίοδο «προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θα είναι αυστηρά περιορισμένες σε αριθμό».
Η Γερμανία εξέφρασε την άποψη της σχετικά με τον μηχανισμό, δηλώνοντας πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να τίθενται σε εφαρμογή αφού έχει προηγηθεί επιβεβαίωση από τους δανειστές ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή θα είναι κάτω από στενή εποπτεία των θεσμών, όπως δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να είναι σίγουροι ότι μπορεί να στηριχθεί μόνη της στις αγορές. Η μόνη σταθερά μετά το τρίτο Μνημόνιο είναι ο έλεγχος των ξένων.