Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής της πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών κύριος Μίχαελ Γκάλερ αναφερόμενος στο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές ανέφερε πως η λύση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, οφείλει να γίνει σε τρία επίπεδα.

Ως πρώτο ανέφερε πως πρέπει να συσταθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη που θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, στηριζόμενη σε από κοινού πόρους και αποφάσεις. Σε δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος των προσφύγων, το σύνολο των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας και τρίτον να δοθεί χρηματική στήριξη στην Αφρική με στόχο την ελάφρυνση των ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής από την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών.

Στην τοποθέτησή του, επέπληξε τις χώρες που θέλουν να αποφύγουν την κοινή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του αριθμού έλευσης των μεταναστών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής βλέπει θετικά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία, για την οποία τόνισε πως παρά τα οικονομικά της προβλήματα και την απουσία της από τη Συνθήκη του Σένγκεν, έχει συμβάλει καθοριστικά στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν άμεσα δράση στα σημεία σύγκλισης και να βρουν γρήγορα λύσεις στις διαφωνίες που υπάρχουν.