
Σε μακροχρόνια ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί το 40% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, με πρόβλεψη ακόμη και για κούρεμα μέρους της οφειλής, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών.
Το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν από την πλευρά των τραπεζών πολύ ενεργά λύσεις όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση. Πρώτο βήμα να επαναξιολογηθεί η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών από μηδενική βάση και έπειτα θα προσδιορίζεται το ποσό του δανείου που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους δανειολήπτες. Το ποσό από το συνολικό δάνειο που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο θα μπορεί να διαγραφεί οριστικά, εφόσον βέβαια εξοφληθεί πρώτα το βιώσιμο τμήμα του δανείου.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους όσον αφορά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι προθέσεις των τραπεζών εστιάζουν στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων θεσμικών και νομικών μέσων. Πάντως υπάρχουν και δυσκολίες, μιας και υπάρχουν και περιπτώσεις που θεωρούνται πολύ δύσκολες ή χρειάζονται ειδικό χειρισμό. Για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου ο δανειολήπτης στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, ωστόσο έχει στην κατοχή του άλλα ακίνητα ή περιουσιακά στοιχεία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρξει και κούρεμα. Στην περίπτωση μάλιστα που το ακίνητο που αποκτήθηκε – στις χρυσές εποχές – είναι πολύ μεγάλης αξίας και βρίσκεται σε πολυτελή περιοχή, αλλά στο τώρα, ο δανειολήπτης αδυνατεί να αποπληρώνει το δάνειο, δεν μπορεί να ελπίζει σε δόση αντίστοιχη της τωρινής του οικονομικής κατάστασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν λύσεις, που θα περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση του ακριβού ακινήτου στην τράπεζα και τη μετακίνησή τους σε άλλο, μικρότερης αξίας, ακίνητο.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει τις άλλες τράπεζες – ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σύμφωνα με την ίδια – για επιτάχυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και για την εξεύρεση μακροχρόνιων βιώσιμων λύσεων.