Το κοινό ευρωπαϊκό τους όραμα επικαιροποίησαν σήμερα οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Γερμανίας Εμανουέλ  Μακρόν και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάϊερ, στη συνάντηση  που έλαβε χώρα στο περιθώριο της έναρξης των εκδηλώσεων για την επέτειο της λήξης του Α’Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας χαιρέτισε τη θαρραλέα όπως τη χαρακτήρισε ομιλία του Γάλλου Προέδρου στη Σορβόννη, που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επαναδιατύπωση των ευρωπαϊκών αξιών η οποία τόνωσε ξανά το ευρωπαϊκό όραμα εν καιρώ έντονου ευρωσκεπτικισμού.   Όπως σημείωσε ο Γερμανός Πρόεδρος, υπάρχει ανάγκη η Γερμανία να συνεργαστεί συστηματικά με τη Γαλλία, αμέσως μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση υπό την Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου οι δύο χώρες να αποτελέσουν ξανά τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της Ευρώπης.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της ημερομηνίας της οριστικής εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που καταδεικνύουν πως ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος, οι σημερινές δηλώσεις είχαν το δικό τους σημαντικό νόημα.