Η πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους τραπεζίτες αφορούσε τις ημερομηνίες εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Τα μαντάτα είναι μαύρα.

Αποφασίστηκε πως η χώρα θα υπακούσει στην σιδηρά πυγμή του αιώνιου μνημονίου και τις βουλές των ξένων ιδιοκτητών του προδομένου μας οικοπέδου:

Ο πολύ φίλος των ξένων, Κυριάκος, είπε να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση, παρά το καταστροφικό lockdown και την οικονομική γενοκτονία που προκάλεσε, από τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί. Πάμε για Μάρτιο του 2021 για τους καταχρεωμένους επιχειρηματίες και Ιούνιο για τους δανειολήπτες ιδιώτες.

Ό,τι πουν τα ξένα αφεντικά

Η τήρηση των ημερομηνιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι δανειστές και οι ξένες πρεσβείες έχουν ξεκαθαρίσει προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι καμία άλλη καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει στο συγκεκριμένο αυτό θέμα.

Η προειδοποίηση είναι σαφής: θα υπάρχουν επιπτώσεις, αν ο πολυχρονεμένος Πτωχευτικός Κώδικας βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Παπαγάλοι με σουβλερά δόντια διαμηνύουν δεξιά και αριστερά πως μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί ενδεχομένως και να αναβάλει την εκταμίευση των προκαταβολών από το κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για 4ο κορωνο-μνημόνιο.

Οι δανειστές της Τρόικα θα αφιχθούν τον Ιανουάριο, σε λίγες ημέρες, οπότε και ξεκινάει και πάλι η διαδικασία της αιώνιας μνημονιακής αξιολόγησης. Θα δώσουν σημαντική έμφαση σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς οι οποίοι βρίσκονται σε στάση, λόγω αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων.

Το lockdown, θείο δώρο για τους δανειστές

Η οικονομική εξαθλίωση που δημιούργησε το αιώνιο lockdown της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, και τις οικογένειές τους στην χρεωκοπία και στο χρεοστάσιο των δανείων τους: κίνησης, επαγγελματικών, στεγαστικών και Κύριος είδε.

Φυσικά όλοι αυτοί οι γελασμένοι Έλληνες, εφόσον χρεοκόπησαν τώρα ή θα χρεοκοπήσουν, δεν θα έχουν την ευκαιρία για ένταξη σε κάποια ευεργετική ρύθμιση όπως πχ. ο νόμος Κατσέλη ή άλλων διαδόχων του, αφού θα καταργηθούν όλοι από τον νέο πτωχευτικό. Οι δύστυχοι της Νέας Εποχής, αν χρωστούν σε κάποια τράπεζα και αδυνατούν να πληρώσουν, από 1η Μαρτίου θα δουν το σπίτι τους και την περιουσία τους να βγαίνει στο «σφυρί».

Για να συνεχίσουν να μένουν στο κατασχεθέν σπίτι τους και να μη μείνουν άστεγοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο στην τράπεζα!

“Το Μνημόνιο είναι ευλογία”

Κάποια από τα πιο μελανά σημεία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, είναι:

  1. Αναζήτηση, κατάσχεση, καθώς και πλειστηριασμός οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, ακόμη και παντελώς άσχετου με την δανειακή σύμβαση. Δεν εξετάζεται καν ο τρόπος απόκτησής του, π.χ. από κληρονομιά.
  2. Ορισμός συνδίκου της πτώχευσης μόνο για την πλευρά του πιστωτή.
  3. Δυνατότητα μίσθωσης του κατασχεθέντος ακινήτου για 12 έτη, με ύψος μισθώματος επιλογής του πιστωτή. Το εξωφρενικό βέβαια είναι η δυνατότητα επαναγοράς του ίδιου ακινήτου σε τιμή που επίσης θα καθορίσει ο πιστωτής, μονομερώς.
  4. Δήμευση περιουσιακού στοιχείου νομικών προσώπων μετά από 120 ημέρες και άγονο πλειστηριασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.