Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι διαρροές στα ΜΜΕ και οι ακόλουθες επερωτήσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση φαίνεται να δρομολογεί ακύρωση της συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Παρά το πολιτικό λάθος και την προφανή αμηχανία του Πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση του βουλευτή κυρίου Ν. Φίλη, ο οποίος μαζί με βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησε την ματαίωση της συμφωνίας.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ήδη ως προς την πολιτική ευθύνη και το ηθικό πλαίσιο μίας τέτοιας συμφωνίας. Μετά την παραδοχή του Πρωθυπουργού για την ύπαρξη του μεσάζοντα, που ουσιαστικά κάλυψε πολιτικά τον κύριο Καμμένο, θα μπορούσε το θέμα να οδηγήσει σε ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και σε ειδικό δικαστήριο.

Το πολιτικό μέρος της υπόθεσης θα χειριστεί η αρμόδια ελεγκτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Αρμόδιο για την οριστική ματαίωση της διαδικασίας είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης θα προωθούσε την απόφαση.

Ως προς τη Σαουδική Αραβία, σήμερα ξεκινάει και η τριήμερη επίσκεψη της Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κυρίας Τερέζα Μέι στη χώρα. Όπως δήλωσε, μετά την αποχώρηση από την ΕΕ η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να συνεχίσει δυναμικά την εξωστρέφειά της στη συνεργασία με σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους, όπως χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία. Μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, και η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσδοκά σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Η κυρία Μέι δήλωσε πως έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα των φύλων, ενώ αναμένεται να θίξει το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη.

Originally posted 2017-11-29 13:00:53.