Τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, την οποία έκαναν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι.

Οι ερευνητές-επιστήμονες, ανακάλυψαν και μελέτησαν την πιο μακρινή πηγή ραδιοεκπομπών, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο σύμπαν.

Η «ανακάλυψή» τους είναι ένα «κβάζαρ», δηλαδή ένα φωτεινό αντικείμενο, που εξέπεμψε ισχυρή ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοκυμάτων, τα οποία χρειάστηκαν 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φθάσουν στη Γη.

Η ανακάλυψη, έγινε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου, του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) που βρίσκεται στη Χιλή, των αμερικανικών Κεκ της Χαβάης και Very Large Array και κάποιων άλλων.

Το επιτευχθέν αποτέλεσμα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πρώιμο σύμπαν και τους πρώτους γαλαξίες.

Για τα κβάζαρ, λάβαμε πληροφορίες για πρώτη φορά το 1963. Είναι υπερβολικά φωτεινά αντικείμενα -από τα πιο λαμπερά στο σύμπαν- που βρίσκονται στο κέντρο ορισμένων γαλαξιών και τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Καθώς η μαύρη τρύπα «λαμβάνει και καταπίνει» τα περιβάλλοντα αέρια, απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε διάφορα μήκη κύματος.

Αυτή η ενέργεια κινείται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και επιτρέπει στους επιστήμονες να ανιχνεύσουν το φαινόμενο, ακόμη κι αν απέχει τόσο πολύ μακριά στον χώρο και στον χρόνο.

Οι ερευνητές, του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), έδωσαν τις μελέτες και τις έρευνές τους για δημοσίευση  στα περιοδικά Αστροφυσικής «The Astrophysical Journal» και Αστρονομίας «The Astronomical Journal».

Η επιστημονική κοινότητα αισιοδοξεί ότι στο μέλλον θα ανακαλύψει και άλλους νέους πρώιμους «ραδιοφάρους».