Παρά την απελπισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τα σκληρά οικονομικά μέτρα των Ξένων ως τα τελευταία, πριν την έξοδο από τα μνημόνια, η πραγματικότητα και τα σκληρά μέτρα προδιαγράφουν το δυσοίωνο μέλλον της οικονομίας.

Στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι θα σηκώσουν στις κουρασμένες πλάτες τους απώλεια του ΕΚΑΣ, κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, μείωση των αποδοχών λόγω της κατάργησης της έκπτωσης παρακράτησης φόρου και της έκπτωσης ιατρικών δαπανών, νέα αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (υπολογισμός των εισφορών επί των καθαρών κερδών, χωρίς εξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν) και περαιτέρω μείωση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

Οι άμεσοι φόροι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 θα είναι αυξημένοι κατά 478 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι περιουσίας θα αυξηθούν κατά 79 εκατ. και οι έμμεσοι φόροι κατά 473 εκατ. ευρώ. Αυξημένα αναμένονται να είναι και τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ, όπως και οι φόροι κατανάλωσης κατά 439 εκατ. ευρώ.

Με αυτούς τους αριθμούς, που θα στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα αίματος της αγοράς, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,82% επί του ΑΕΠ, όμως αυτό το περίσσευμα δεν θα προέλθει από μία υγιή οικονομική συνθήκη αλλά από μία οικονομική δολοφονία. Παρά τις επιδοματικές πολιτικές και τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα και γνωρίζουν πως η κατάρρευση της οικονομίας είναι το κύριο δεδομένο της επόμενης χρονιάς κι όχι η ρητορική για έξοδο στις αγορές.