5e60bb28fee23d52b86e4612

Οι London Times αναφέρουν ότι το 50% των επιπλέον θανάτων στην Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να μην προκαλείται από τον κορονοϊό, αλλά από τις συνέπειες του κλειδώματος στα σπίτια, του γενικού πανικού και της μερικής κοινωνικής βλάβης. Αυτό ανέρχεται σε 3.000 θανάτους την εβδομάδα.

ebooks grecobooks

Στην πραγματικότητα, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς ο βρετανικός ορισμός των θυμάτων κορονοϊού περιλαμβάνει επίσης θανάτους με (και όχι από) κορονοϊό, καθώς και «ύποπτα κρούσματα». Επιπλέον, περίπου το 50% των «θανάτων από κορονοϊό» αφορούν γηροκομεία, τα οποία δεν προστατεύονται ούτε κατά τι από τα μέτρα γενικού περιορισμού στα σπίτια.

Η Αγγλία και η Ουαλία έχουν βιώσει έναν αριθμό ρεκόρ θανάτων σε μία εβδομάδα, με 6.000 περισσότερους από τον μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους. Μόνο οι μισοί από αυτούς τους επιπλέον θανάτους αποδόθηκαν στον κορονοϊό. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ήταν σοκαρισμένοι από την άνοδο, ιδιαίτερα από τους θανάτους που δεν αποδίδονται στον Covid-19 και εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το γενικό κλείδωμα ενδέχεται να έχει ακούσιες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων.

grecobooks -50%

Υπάρχουν φόβοι ότι οι ασθενείς δεν αναζητούν βοήθεια για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, επειδή ανησυχούν για την μόλυνση από κορονοϊό στο νοσοκομείο. Οι ειδικοί είπαν ότι καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αποδειχθούν δυσκολότερες κατά τη διάρκεια του κλειδώματος. Τα τελευταία στοιχεία αφορούν την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου. Καταγράφουν πιστοποιημένους θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα, και όχι μόνο αυτούς που καταγράφονται σε νοσοκομεία.

Τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) έδειξαν το υψηλότερο εβδομαδιαίο σύνολο θανάτων στην Αγγλία και την Ουαλία – 16.387 – από την έναρξη της καταγραφής το 2005, αλλά πολλά δεν καταγράφηκαν ως συσχετιζόμενα με το Covid-19.
Ο αριθμός των θανάτων πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, πάνω από 6.000 άνθρωποι, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που καταγράφηκε ως σχετιζόμενος με τον κορονοϊό, σε 3.475. Οι αριθμοί ανακοινώθηκαν, καθώς η κυβέρνηση δημοσιοποίησε ότι ο καθημερινός αριθμός θανάτων από κοροναϊό, (αποκλειστικά από θάνατο σε νοσοκομείο), ήταν 778 από σύνολο 12.107.

Τα στοιχεία του ONS αποκάλυψαν ότι ο κατά 52% υψηλότερος αριθμός θανάτων από το σύνολο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου ανερχόταν σε 6.253 σε σύγκριση με τους 4.093 που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Ο Tom Dening, καθηγητής έρευνας για την άνοια στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι πιθανότατα υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση των «άλλων» θανάτων “ορισμένες σοβαρές καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν πολύ αργά για αποτελεσματική θεραπεία. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ορισμένα άτομα με σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος ή η χρόνια νεφρική νόσος, είναι ανίκανα ή απρόθυμα να παρευρεθούν στο νοσοκομείο σε συνήθη τακτική βάση, επομένως τα θεραπευτικά τους καθεστώτα ενδέχεται να λήξουν”.
Οι καθυστερημένες παραπομπές σε ασθενείς με δυνητικά σοβαρές παθήσεις ήταν επίσης πιθανό να διαδραματίσουν ρόλο, είπε, καθώς και ανθυγιεινοί τρόποι ζωής κατά την διάρκεια του κλειδώματος στα σπίτια (κάπνισμα, αλκοόλ)”.

«Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεςι, ενδέχεται να υπερβάλουμε τον ρόλο του Covid-19, για παράδειγμα όπου σημειώθηκε θάνατος, όπου μπορεί ο κορονοϊός να έχει διαδραματίσει μόνο δευτερεύοντα ρόλο», είπε. «Σε άλλες περιπτώσεις, ένας θάνατος μπορεί να μην αναφέρει τον κορονοϊό, παρόλο που μπορεί αυτός να συνέβαλε, πιθανώς ως αποτέλεσμα των έμμεσων συνεπειών του κλειδώματος και των κακών υπηρεσιών υγείας».

Ο καθηγητής David Spiegelhalter, του Πανεπιστημίου του Cambridge, είπε ότι ενοχλήθηκε από την αύξηση των θανάτων. “Δεν νομίζω ότι έμεινα πιο σοκαρισμένος ποτέ”, είπε. «Ήξερα ότι θα υπάρξει άλμα στους καταγεγραμμένους θανάτους κορονοϊού. Δεν περίμενα ποτέ τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων που δεν αποδίδονται στον κορονοϊό στο πιστοποιητικό θανάτου“.

Ο καθηγητής Martin Marshall, πρόεδρος του Royal College of Γενικών Ιατρών, δήλωσε: «Στην θλιβερή περίπτωση που ένας ασθενής πεθαίνει στην κοινότητα, οι γιατροί – ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο άτομο – έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν αιτία θανάτου, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν και την εκτίμησή τους.

«Ο Νέος Κορονοϊός 2019 μπορεί να καταγραφεί ως αιτία θανάτου, βάσει μιας αιτιολογημένης κλινικής αξιολόγησης, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ελεγχθεί για τον ιό ή όχι. Ωστόσο, η έλλειψη δοκιμών κορονοϊού σε κοινοτικό επίπεδο καθιστά δύσκολο για τους ιατρούς να καταγράφουν με ακρίβεια τις αιτίες θανάτου”.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι γιατροί δεν χρειάζεται να δουν φυσικά έναν ασθενή για να πιστοποιήσουν το θάνατό του. Ο καθηγητής Spiegelhalter είπε: «Θα μπορούσα να καταλάβω ότι πολλοί γιατροί δεν [είναι] πρόθυμοι να περιλάβουν τον κορονοϊό σε πιστοποιητικό θανάτου, όταν δεν είχαν κάνει ούτε το τεστ ούτε είδαν τον ασθενή».

Τα στοιχεία του ONS έδειξαν ότι οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν 52% υψηλότεροι από το σύνολο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μέχρι τις 3 Απριλίου είχαν σημειωθεί 6.253 θάνατοι στην Αγγλία και την Ουαλία, με τον κορονοϊό να αναφέρεται στα πιστοποιητικά θανάτου. Στις 4 Απριλίου, ο συνολικός αριθμός θανάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν 4.093. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις καλύπτουν μόνο θανάτους σε νοσοκομεία και πολλοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με ιούς ή αναφέρονται ημέρες μετά την πραγματική τους ημερομηνία.

Ένας θάνατος στους πέντε την εβδομάδα έως τις 3 Απριλίου προκλήθηκε από τον κορονοϊό, σε σύγκριση με έναν στους 20 την προηγούμενη εβδομάδα. Στο Λονδίνο, σχεδόν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους αφορούσαν κοροναϊό και στα West Midlands ένας στους πέντε. Το Λονδίνο αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των θανάτων από κοροναϊό την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου.

Ο αριθμός των θανάτων για το τρέχον έτος (166.436) είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των πέντε ετών, κατά 2.240. Ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κατά το έτος έως τις 3 Απριλίου, το ONS ανέφερε ότι 2.523 άντρες είχαν πεθάνει από κορονοϊό και 1.599 γυναίκες. Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων ήταν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 έως 84 ετών, σύνολο 1.231 ζωές.


Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24.38