Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, οι γιατροί στην Βρετανία έχουν μεταμοσχεύσει επιτυχώς καρδιές «εκ νέου κίνησης» σε παιδιά ασθενείς.

Το πέτυχαν χρησιμοποιώντας μια τεχνική, που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι χειρουργοί στο Royal Papworth Hospital στο Cambridgeshire έλαβαν «σταματημένες καρδιές», και τις χρησιμοποίησαν με επιτυχία σε πολλαπλές πρωτοποριακές επεμβάσεις μεταμόσχευσης, χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα (heart-in-a-box), το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναπαράγει τις συνθήκες, μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Μέχρι στιγμής, συνολικά έξι ασθενείς, ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών, έχουν επωφεληθεί από τη χειρουργική επέμβαση, που μεταμοσχεύει μια καρδιά που είχε σταματήσει προηγουμένως, σε παιδικό ασθενή.

Η Άννα Χάντλεϋ, 16 ετών, ήταν η πρώτη ασθενής που έλαβε μεταμοσχευμένη καρδιά χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη τεχνική.

Το μηχάνημα (heart-in-a-box), διατηρεί το όργανο ζωντανό και ζεστό, ενώ αντλεί 1,5 λίτρο αίματος του δότη μέσω αυτού, συγχρόνως το εγχέει με επιπλέον θρεπτικά συστατικά και διατηρεί το χτύπημα χρησιμοποιώντας έναν παλμό απινίδωσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γιατροί μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό από απόσταση εάν απαιτείται.

Η τεχνική οδηγεί σε ταχύτερη ανάκαμψη, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής και θα μπορέσουν να σωθούν χιλιάδες ζωές με αυτή την διαδικασία.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά πρέπει να περιμένουν δυόμισι φορές περισσότερο από τους ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις για μεταμόσχευση.