Μείωση στις καθαρές αποδοχές και χωρίς την έκπτωση φόρου 10% από ιατρικά έξοδα περιμένει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για το 2018. Όσοι είχαν ιατρικά έξοδα το 2017 μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο στο λεγόμενο χτίσιμο του αφορολόγητου.

Στο τέλος του μήνα σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενοι θα συναντήσουν μείωση στις μηνιαίες τους αποδοχές, που θα αιτιολογείται από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5%, όπως προβλέπεται από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Όσων μισθωτών οι αποδοχές αγγίζουν τα 1000 ευρώ μηνιαίως, ο φόρος θα αγγίζει τα 18 ευρώ, ενώ όσων οι μισθοί κυμαίνονται στα 1500 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα ο συντελεστής της επιβάρυνσης θα είναι πολλαπλάσιος.

Πρόσθετη επιβάρυνση αναμένεται να σημειωθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους από το γεγονός ότι η εφορία στις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος, δεν θα δικαιολογήσει τα ιατρικά έξοδα, κάτι που έδινε κάθε χρόνο ανάσα κυρίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά φορολογούμενους.