Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κύριος Τζέφρι Πάιατ έστειλε σαφές μήνυμα υποστήριξης της χώρας του, σε συνέχεια της άκρως – όπως τη χαρακτήρισε – επιτυχημένης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Ο κύριος Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας σε μία ιδιαίτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα  στη συνεχιζόμενη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η συνεργασία στο επίπεδο των επενδύσεων κάθε άλλο παρά τελείωσε με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Αντιθέτως βρίσκεται σε εξέλιξη στενή συνεργασία του Έλληνα Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Αμερικανού Πρεσβευτή ως προς τα ενεργειακά, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα  ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

Ο κύριος Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα μία ασφαλή χώρα, προσθέτοντας πως υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω αύξηση των Αμερικανών τουριστών στη χώρα, μάλιστα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην επόμενη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κύριος Τραμπ ως ένας ισχυρός επιχειρηματίας και πολιτικός φαίνεται πως έχει παραμερίσει το σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων για την περιοχή, επιτυγχάνοντας να χαράξει μία ξεχωριστή δική του στρατηγική στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.