Τη σταθερή θέση του για την ονομασία των Σκοπίων επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μετά το πέρας του καθαγιασμού των υδάτων στην παραλία της πόλης. Ο κ.κ. Άνθιμος μεταξύ άλλων επισήμανε πως πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τις καλές σχέσεις γειτονίας και πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε ειρηνικό μέσο για να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια. Τάχθηκε υπέρ ενός ειρηνικού συλλαλητηρίου υπό την καθοδήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού όπως ανέφερε πολλά και μικρότερα συλλαλητήρια δεν πρόκειται να βοηθήσουν να περάσει επικοινωνιακά ισχυρό το μήνυμα.

Ωστόσο τόνισε με νόημα πως οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε ειρηνικό μέσο, μόνο όσο αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του όρου Μακεδονία από την Ελλάδα , κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία των κομμάτων.

Στις δηλώσεις της, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ανέφερε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική και κανείς δεν μπορεί να κάνει χρήση του ονόματος για δικούς του σκοπούς. Η δήλωση της πέραν του ότι έρχεται σε σύγκρουση με την επόμενη της φράση, σύμφωνα με την οποία στη διαπραγμάτευση γίνονται θετικά βήματα, θα φανεί λίαν συντόμως κατά πόσο είναι ειλικρινής, με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στη διαπραγμάτευση και την ψηφοφορία.

Σταθερός φάνηκε στις θέσεις του και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κύριος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει να γίνει συλλαλητήριο, η εκκλησία δεν πρέπει να ασχολείται με την εξωτερική πολιτική καθώς και ότι για εκείνον δεν προέχει η ονομασία αλλά οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Originally posted 2018-01-06 15:58:47.