IMG_2526-770x439_c.jpgΗ χριστιανική πίστη από όπου και αν προέρχεται έχει καθήκον να φέρνει ειρήνη και να καθαρίζει τις όποιες πολιτικές βλέψεις εις βάρος των ανθρώπων. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε στη Σύνοδο του Μινσκ την απόφαση να διαρρήξει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της απόφασης της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας ακολουθώντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ, με επίκεντρο την Ουκρανία. Οι ενέργειες αυτές οδηγούν τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Κωνσταντινουπόλεως σε αδιέξοδο, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ενότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Στο επίκεντρο των εκκλησιαστικών διεργασιών, διχογνωμιών, αντιθέσεων αλλά και γεωπολιτικών διεκδικήσεων, ευρίσκεται αυτό τον καιρό η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία επί αιώνες όχι μόνο ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ρωσίας αλλά αποτελεί και την αρχή της εκκλησιαστικής ιστορίας των Ρώσσων, τον γενέθλιο χώρο, την κολυμβήθρα που γέννησε την Εκκλησία της Ρωσίας με την βάπτιση του Ρωσικού λαού στο Κίεβο το 988.

Ο συλλογισμός των επιχειρημάτων περιβάλλεται από μεγάλες ιστορικές νομολογίες  αναμεσά από την συνοδική πράξη του 1968  όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήγαγε την Ουκρανία στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, μέχρι την Ρωσική Εκκλησία που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Αγία Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιούνιο του 2016. Υπό την Ηγεσία του μητροπολίτη Volodymyr η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αναδείχθηκε ο κύριος ”Νικητής” μέσα σε μία θρησκευτικοφιλοσοφική πολιτική αναμέτρηση που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όπου και η Ουκρανία άρχισε να κερδίσει την Ανεξαρτησία της.Ο  Olivier Clement  κάνει διάκριση μεταξύ αυτοκεφαλίας καί αυτοκεφαλαρχίας, την αντιλαμβάνεται με την έννοια ότι η Αυτοκεφαλία εννοείται η αυτοδιοίηκηση σε ένα σύστημα αλληλεξαρτήσεως των Εκκλησιών για την ενότητά τους, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ώς δε αυτοκεφαλαρχία αντιλαμβάνεται μία τάση όχι μόνο αυτοδιοικήσης αλλά και ανεξαρτοποίησης από την Πρωτόθρονη Εκκλησία.

Μερικές φορές οι «πολιτικές δράσεις» εξυπηρετούν τα σχέδια της θείας Πρόνοιας, όμως η Εκκλησία που έχει τον δικό της ρυθμό δεν ταυτίζεται με τις δυνάμεις που κινούνται έξω από αυτήν. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας φαίνεται να είναι όμηρος των γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή, ακόμη και αν ισχυρίζεται το αντίθετο. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενημερώσει το ορθόδοξο χριστιανικό πλήρωμα της Εκκλησίας ότι μέσα στους κύκλους της Εκκλησίας δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές παρά μόνο για πνευματικότητα.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία κινείται με πολύ συνετά βήματα και δεν παρασύρεται σε κινήσεις πολιτικού ωφελισμού και λαικιστικού εντυπωσιασμού. Πάντοτε στρέφεί την προσοχή της στην ουσία κάθε προβλήματος και στην μαρτυρική, βασανισμένη και ταπεινή διακονία.

Πολλή μεγάλο πράγμα είναι η αυτοσυνειδησία, πολλή μεγάλο πράγμα είναι η αυτογνωσία. Όποιος δεν έχει αυτογνωσία δεν μπορεί να έχει Θεογνωσία. Ότι καλό έχουμε στην ζωή μας δεν είναι δικό μας, «Θεού το δώρον». Ο Θεός τα δίνει και ο Θεός τα παίρνει. Δικό μας δεν είναι τίποτα, παρά μόνο είμαστε όργανα του Θεού.