Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κύριος Νικολά Σαρκοζύ αναφέρεται κρατούμενος από τις γαλλικές αρχές. Ανακρίνεται για φερόμενος ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση χρηματισμού από τον ανατραπέντα και δολοφονημένο ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι κατά τις εκλογές του 2007.

Σύμφωνα με την Le Monde, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο εξηντατριάχρονος κύριος Σαρκοζύ ανακρίνεται σε σχέση με την έρευνα που κινήθηκε από τον Απρίλιο του 2013. Η αστυνομία των προσήγαγε από την Ναντέρ όπου βρισκόταν, στο δυτικό Παρίσι και η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες.

Το 2014, το Φρανς-3, το δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, προκάλεσε θυελλώδεις συζητήσεις, δημοσιεύοντας ένα ηχητικό απόσπασμα από συνέντευξη του Μοαμάρ Καντάφι. Ο άγρια δολοφονημένος Λίβυος ηγέτης υποστήριζε τότε πως είχε χρηματοδοτήσει την προεδική υποψηφιότητα του κυρίου Νικολά Σαρκοζύ το 2007: ” Εγώ είμαι που τον έκανα Πρόεδρο”, είπε ο Καντάφι στην συνέντευξη που κατεγράφη το 2011. Ήταν στην Τρίπολη της Λιβύης, μέσα Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν οι δυτικοί με μπροστάρη την Γαλλία επετέθηκαν εναντίον της Λιβύης και προκάλεσαν την πτώση του καθεστώτος Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.
Μόλις το 2012 για πρώτη φορά ακούστηκαν φήμες πως ο κύριος Σαρκοζύ είχε λάβει χρήματα, πολλά χρήματα, από τον Καντάφι, όταν το πρακτορείο ειδήσεων Mediapart τον κατηγόρησε πως είχε λάβει 50 εκατομμύρια ευρώ από τους Λίβυους. Δημοσιεύθηκε δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα που επιβεβαίωνε την πληροφορία. Ο κύριος Σαρκοζύ τότε απέρριψε την κατηγορία ως “γκροτέσκα”.

 

Ξανά τον Νοέμβριο του 2016, ο Ζιάντ Τακιεντίνε, ο άνθρωπος που γνώρισε τον κύριο Σαρκοζύ στον Καντάφι, ομολόγησε στο πρακτορείο Mediapart πως είχε μεταφέρει πολλές βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στα τέλη του 2006 και στις αρχές του 2007.

 

Η παράνομη ξένη επίθεση στην Λιβύη, στην οποία με άγρια χαρά πρωταγωνίστησε η Ελλάδα του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου απ’ όπου απογειώνονταν τα αεροπλάνα για να σβήσουν από τον χάρτη την Λιβύη του Συνταγματάρχη Καντάφι, ανέτρεψε το καθεστώς του αλλά δεν εξαφάνισε τα πειστήρια του εγκλήματος ολοκληρωτικά.

papandreou kadafi efimerida aristeia.jpg

Ποιοί επισκέφτηκαν το συνταγματάρχη Καντάφι πριν την εισβολή στην Λιβύη; Τί κακά νέα του έφερναν; Τί ανταλλάγματα ζητούσαν για να τον σώσουν; Αλεπούδες και σκοτεινοί τύποι που κατάφεραν να γίνουν αρχηγοί κυβερνήσεων έκαναν μια καλή περιουσία. Το ξήλωμα των κρατών στην περιφέρεια της Ευρώπης και την Μέση Ανατολή υπήρξε εδώ και αιώνες μια αξιοσέβαστη επαγγελματική δραστηριότητα.

Originally posted 2018-03-21 11:19:52.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.