Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Καταψηφίζω την πρόταση για μουσείο εβραϊκού ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

Λέω ΟΧΙ στην μεθόδευση του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη. Εκχώρησε το δικαίωμα και την υποχρέωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για ίδρυση και διοίκηση δημοτικού μουσείου σε μια ΜΚΟ με έδρα εκτός Ελλάδος. Δεν ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης άξιος να ιδρύσει και να λειτουργεί Μουσείο για την μαζική δολοφονία των Ελλήνων εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές;

Λέω ΟΧΙ στην μεθόδευση του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη. Δέχθηκε να δεσμεύσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης με ένα Καταστατικό όπου ο Δήμος μας έχει μόνον μία ψήφο από τις 28 των μελών της ΜΚΟ. Η ΜΚΟ είναι ανεξέλεγκτη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα τις κάθε δημότισσας και του κάθε δημότη.

Λέω ΟΧΙ στην μεθόδευση του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη. Φρόντισε να συμμετέχει αυτός ως φυσικό πρόσωπο στην Γενική Συνέλευση και την Διοίκηση της ΜΚΟ. Μια πράξη πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη, που προσβάλει και δεσμεύει το επόμενο, σημερινό Δημοτικό μας Συμβούλιο και την νέα Δημοτική Αρχή υπό τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Λέω ΟΧΙ στην μεθόδευση του τέως Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη. Επέλεξε να συμμετέχει στο συμβούλιο για παράδειγμα ο Βαρώνος Ρότσιλντ. Η ΜΚΟ μπορεί να ιδρύει εβραϊκά σχολεία, κέντρα, βιβλιοθήκες. Μπορεί να αγοράζει ακίνητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αν θέλει κάποιος να προσφύγει εναντίον της ΜΚΟ, θα πρέπει να απευθυνθεί στα δικαστήρια του Βελγίου.

Επιτρέπει το Καταστατικό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) την χρηματοδότηση οργανισμών που δεν είναι 100% υπό τον έλεγχό της; Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων. Λειτουργεί με βάση το Νόμο 2456/20 «περί Ισραηλιτικών Κοινοτήτων», το ιδρυτικό της Διάταγμα και το καταστατικό της, που εγκρίθηκε με Διάταγμα. Τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους στο οποίο υποβάλλει προς έγκριση τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της.

Πώς διαφυλάσσεται ο έλεγχος της Πολιτείας επί τις Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και της ΜΚΟ στην οποία αυτή συμμετέχει;

Μια τέτοιας έκτασης εκχώρηση δημοτικής εξουσίας σε ιδιωτική ΜΚΟ του εξωτερικού με μόνιμο μέλος τον κύριο Μπουτάρη με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Ο εξανδραποδισμός των Ελλήνων και δη Θεσσαλονικέων εβραϊκού θρησκεύματος από τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια της κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς, Βούλγαρους και Ιταλούς, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και έγκλημα στο πλαίσιο στρατιωτικής κατοχής που είναι απαράγραπτο. Βαρύνει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τους συνεργούς της, την Ιταλική Δημοκρατία και την Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Απαράγραπτη και συνεχής είναι επίσης η υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και των κατά τόπους Δήμων, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, να διεκδικούν την ηθική και υλική αποζημίωση για τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι κατακτητές της Ελλάδος από το 1941 ως το 1944.

Ήταν διαχρονική ευθύνη του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου της Θεσσαλονίκης εν προκειμένω να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανέγερση μνημείων και μουσείων, καθώς και για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τακτών εκδηλώσεων μνήμης, τόσο γι αυτό το έγκλημα των Γερμανών, που βασάνισαν, λήστεψαν και δολοφόνησαν περισσότερους από 50.000 Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος, όσο και για τα υπόλοιπα εγκλήματά τους στην Ελλάδα και δη στην Θεσσαλονίκη, όπως το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η παρελθούσα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον κ. Ιωάννη Μπουτάρη απεμπόλησε την υποχρέωση και το δικαίωμά της να είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτός που θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα έχει την κυριότητα και τον έλεγχο των μνημείων, μουσείων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Επέλεξε να εκχωρήσει την υποχρέωση και το δικαίωμά της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, το Ελληνικό Κράτος, εξέφρασε την δέσμευσή του να εκχωρήσει στο ίδρυμα αυτό έκταση που ανήκει στην ΓΑΙΟΣΕ για την ανέγερση μουσειακού χώρου που θα φέρει τον τίτλο “Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος”. Αυτή η πολιτική επιλογή με βρίσκει στρατηγικά αντίθετο. Είναι λάθος να την συνεχίσουμε και να την δικαιώσουμε. Θέλω ο Δήμος Θεσσαλονίκης να την ακυρώσει και να αναλάβει την ευθύνη του προς τους δολοφονημένους Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος και προς τους δολοφονημένους ήρωες προγόνους μας στον Χορτιάτη, στους τοίχους των εκτελέσεων, στις φυλακές και… στην πορεία από το πολεμικό μέτωπο προς τα σπίτια τους, με την λήξη των εχθροπραξιών και την συνομολόγηση ανακωχής.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης οφείλει να απαιτήσει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κράτος να κάνουν αυτό τους το χρέος. Κανείς μας δεν μπορεί να στερηθεί το ηθικό και πολιτικό του δικαίωμα να πρωταγωνιστήσει στην δικαίωση της μνήμης των δολοφονημένων, βιασμένων, ληστευμένων και βασανισμένων προγόνων μας από τους κατακτητές Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους το 1941-1944. Το δικαίωμά μας στην έντιμη ιστορική μνήμη, είναι δικαίωμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα της Θεσσαλονίκης. Θέλουν να είναι αυτοί οι μυροφόροι και οι μυροφόρες της εθνικής μας μνήμης, που θα κηδέψουν τους νεκρούς μας στον δημόσιο χώρο.


Τοποθέτηση του Ιωάννη Νασιούλα στην 18η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (24 Αυγούστου 2020).

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Originally posted 2020-08-24 14:10:56.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.