Μουσταφά Κεμάλ: Έτσι νίκησα τους Έλληνες

Ο «Λόγος των Έξι Ημέρων» είναι η ομιλία του Μουσταφά Κεμάλ, που εκφωνήθηκε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του «Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 15 και 20 Οκτωβρίου του 1927.

Πρόκειται για κείμενο με μεγάλη ιστορική σημασία, αυτονόητα για τους Τούρκους, αφού αποτελεί την αφήγηση της δράσης του «Ατατούρκ», του πατέρα του Έθνους τους, κατά τον «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» – αποτελεί τον «ιδρυτικό μύθο της σύγχρονης Τουρκίας».

Ο Λόγος του, που διήρκεσε έξι ημέρες, είναι εξίσου σημαντικός και για τους Έλληνες, αφού ο Μουσταφά Κεμάλ οργάνωσε την στρατιωτική αντίσταση απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919, στο πλαίσιο της Εντολής που έλαβε η Ελλάς στο Συνέδριο της Ειρήνης των Παρισίων και εγκατέλειψαν την Μικρά Ασία, με την κατάρρευση του πολεμικού μετώπου το καλοκαίρι του 1922.

Ο Ιωάννης Νασιούλας παρουσιάζει εδώ την ελληνική μετάφραση του ιστορικού αυτού κειμένου, για το χρονικό διάστημα που αφορά στον ελληνο-τουρκικό πόλεμο: από το 1919 ως το 1922 και την συνομολόγηση της Ειρήνευσης των Μουδανιών.

Η μοναδική αυτή έκδοση συνοδεύεται από την παράθεση γεωγραφικών και στρατιωτικών χαρτών υψηλής ανάλυσης για την Μικρά Ασία και το πολεμικό μέτωπο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στην έκδοση επίσης περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο της κατάπτυστης επιστολής του Ελευθερίου Βενιζέλου προς την Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ, καθώς και τα φωτογραφικά αντίτυπά της.

Αγοράστε το βιβλίο με ένα κλικ και απόλυτη ασφάλεια

Μουσταφά Κεμάλ – Έτσι νίκησα τους Έλληνες

Μουσταφά Κεμάλ - Έτσι νίκησα τους Έλληνες | Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1919-1922 ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΝ «ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΞΙ ΗΜΕΡΩΝ» ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΤΟ 1927. Πρόλογος-Μετάφραση-Επιμέλεια: Ιωάννης Νασιούλας. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2020. Σελ. 753. ISBN: 978-618-5383-27-5

€29.68


Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-01-04 23:17:20.

Το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error:
Αρέσει σε %d bloggers: