“Οι σφαγές είναι προπαγάνδα των Ελλήνων”. Αυτή είναι η θέση που αναλύει ο Μουσταφά Κεμάλ στον “Λόγο των Έξι Ημερών” και την οποία επαναλαμβάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην κατάπτυστη επιστολή του προς την Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για να δοθεί το βραβείο στον αιμοσταγή ήρωα των Τούρκων.

Τις πανομοιότυπες διατυπώσεις και το πολιτικό νήμα που τις συνδέει φέρνει για πρώτη φορά στο φως το νέο βιβλίο του Ιωάννη Νασιούλα “Μουσταφά Κεμάλ: Έτσι νίκησα τους Έλληνες”.

Ο «Λόγος των Έξι Ημέρων» είναι η ομιλία του Μουσταφά Κεμάλ, που εκφωνήθηκε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του «Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 15 και 20 Οκτωβρίου του 1927.

Πρόκειται για κείμενο με μεγάλη ιστορική σημασία, αυτονόητα για τους Τούρκους, αφού αποτελεί την αφήγηση της δράσης του «Ατατούρκ», του πατέρα του Έθνους τους, κατά τον «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» – αποτελεί τον «ιδρυτικό μύθο της σύγχρονης Τουρκίας». Ο Λόγος του, που διήρκεσε έξι ημέρες, είναι εξίσου σημαντικός και για τους Έλληνες, αφού ο Μουσταφά Κεμάλ οργάνωσε την στρατιωτική αντίσταση απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919, στο πλαίσιο της Εντολής που έλαβε η Ελλάς στο Συνέδριο της Ειρήνης των Παρισίων και εγκατέλειψαν την Μικρά Ασία, με την κατάρρευση του πολεμικού μετώπου το καλοκαίρι του 1922.

Ο Ιωάννης Νασιούλας παρουσιάζει εδώ, για πρώτη φορά, την ελληνική μετάφραση του ιστορικού αυτού κειμένου, περιλαμβάνοντας μεταφρασμένα στην ελληνική και τα 53 συνοδευτικά απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ στην Συνδιάσκεψη.

Η μοναδική αυτή έκδοση συνοδεύεται από κατατοπιστικά βιογραφικά υπομνήματα και φωτογραφίες όλων των προσώπων που αναφέρονται στον Λόγο και τα έγγραφα του Κεμάλ και συμπληρώνεται με την παράθεση γεωγραφικών και στρατιωτικών χαρτών υψηλής ανάλυσης για την Μικρά Ασία και το πολεμικό μέτωπο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στην έκδοση επίσης περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο της κατάπτυστης επιστολής του Ελευθερίου Βενιζέλου προς την Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ, καθώς και τα αντίτυπά της.


Μουσταφά Κεμάλ. Έτσι νίκησα τους Έλληνες – Ο Λόγος των Έξι Ημερών στην Συνδιάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Άγκυρα (1927). Πρόλογος-Μετάφραση-Επιμέλεια: Ιωάννης Νασιούλας. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2020. Σελ. 345. Αποκλειστικά διαθέσιμο: http://www.grecobooks.com

Originally posted 2020-01-09 09:54:03.