Το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων συνεχίζεται και η AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια, απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε το Reuters.

Θα υπάρξει λοιπόν εκ νέου έλλειμμα, το οποίο δεν ήταν γνωστό έως τώρα και έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο.

Το πιο πιθανόν είναι ότι θα πλήξει τις «ελπίδες-προσδοκίες» της ΕΕ, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% από τους ενήλικες.

Αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει σε συνομιλίες με την συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε ότι η εταιρεία τους ενημέρωσε, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του 2021.

Το συμβόλαιο, το οποίο διέρρευσε τις προηγούμενε ημέρες, αναφέρει ότι η AstraZeneca θα πρέπει να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις χώρες-μέλη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, αφού ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερες από τις μισές από τις 90 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία προειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν θα τηρούσε τη δέσμευσή της για το πρώτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής.

Επρόκειτο επίσης να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ.

Έτσι, η συνολική προσφορά της AstraZeneca στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολύ μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τότε.