Οι 344 μαθητές που είχαν απαχθεί από ισλαμιστές-μαχητές της Μπόκο Χαράμ, στη Νιγηρία, απελευθερώθηκαν σήμερα, μετά από σχεδόν μια εβδομάδα αιχμαλωσίας.

Τα νέα ήρθαν μετά από ένα βίντεο που έδειχνε παιδιά που ικετεύουν για την απελευθέρωση τους.

Την Πέμπτη  είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που φημολογούνταν ότι «γυρίστηκε» από μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Η φρίκη του βίντεο

Το συγκεκριμένο υλικό «έδειχνε» μερικούς από τους 300 Νιγηριανούς μαθητές που απήχθησαν από την ισλαμιστική ομάδα την περασμένη εβδομάδα.

Το εξάλεπτο βίντεο, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον ιστότοπο HumAngle της Νιγηρίας, δείχνει ότι μερικά από τα παιδιά «παρακαλούν-ικετεύουν, την κυβέρνηση, να τους απελευθερώσει, πληρώνοντας τα λύτρα που απαιτούν οι τρομοκράτες».

Στο βίντεο, ένα εμφανώς αναστατωμένο παιδί λέει ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των εκατοντάδων μαθητών, που πήρε η ομάδα Boko Haram, με επικεφαλής τον Shekau, ο οποίος είχε οργανώσει την απαγωγή τουλάχιστον 200 μαθητών το 2014.

Μιλώντας τόσο στην αγγλική όσο και στην τοπική γλώσσα, το αγόρι ισχυρίζεται ότι μερικά από τα απαχθέντα παιδιά «σκοτώθηκαν από στρατιώτες της Νιγηρίας».

Δεκάδες παιδιά φαίνονται στο «βάθος» του βίντεο, (ίσως χτυπημένα ή τραυματισμένα) σε μια δασώδη περιοχή) και μερικά φαίνεται να κλαίνε.

Οι μαχητές οπλισμένοι με AK-47 μπήκαν στην πόλη Kankara στις 11 Δεκεμβρίου, εισέβαλαν στο σχολείο (οικοτροφείο), πυροβολώντας και απήγαγαν τα παιδιά.

Οι απαγωγείς απήγαγαν τουλάχιστον 337 μαθητές, κατά τον κυβερνήτη της πόλης.

Σε κυβερνητικό tweet αναφέρθηκε ότι «οι απαγωγείς των παιδιών έχουν κάνει επαφές με την κυβέρνηση».

Τελικώς την Παρασκευή το μεσημέρι βρέθηκε η «χρυσή τομή» με τους ισλαμιστές απαγωγείς και τα παιδιά αφέθησαν ελεύθερα.