Άκρως μεταδοτική, η νέα παγκόσμια πανδημία με κωδικό “τρομος-19 ή και terror-19”, με νούμερα θνησιμότητας να ξεπερνούν αυτά του Convid-19.

Τοποθεσία επιμόλυνσης από τον ιό αποτελούσε καθημερινά η περιοχή της τηλεόρασης, πρωινές και απογευματινές ώρες. Τις πρωινές ώρες παρακολουθούσαμε διάφορους αρλεκίνους να αλωνίζουν στους δρόμους, αψηφώντας τις οδηγίες της καραντίνας, με μοναδικό σκοπό να εντοπίσουν κάποιον ανυποψίαστο πολίτη, κατά προτίμηση ηλικιωμένο, και να τον τρομοκρατήσουν επειδή δεν κλείστηκε σπίτι. Ενώ τις απογευματινές ώρες, γινόμασταν μάρτυρες των χαρακτήρων “ο καλός, ο κακός και ο άσχημος”. Που μας προσέφεραν απλόχερα “μαγειρεμένα” νούμερα για τους αποθανόντες από τον Convid-19, καθώς και λεπτομερής οδηγίες για το πως να πλένουμε χεράκια και να μένουμε σπίτι απομονωμένοι.

Καθώς ο Convid-19 βρίσκεται αποκλειστικά στο επίκεντρο της προσοχής μας, παράπλευρα προβλήματα αρχίσουν να θεριεύουν. Προβλήματα όπως σωματικής και ψυχικής υγείας, στρες, κατάθλιψη, απομόνωση καθώς και η ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Τον Απρίλιο η Βρετανική εφημερίδα The Guardian δήλωσε ότι μέσα σε μια μέρα οι κλήσεις σε γραμμή βοήθειας για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 700% κατά τη διάρκεια του lockdown . Στην Ισπανία τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, οι κλήσεις σε γραμμές βοήθειας αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο καθώς οι συνομιλίες στη γραμμή βοήθειας αυξήθηκαν κατά 270% . Ενώ τον Φεβρουάριο στην περιοχή Χουμπέι της Κίνας καταγράφηκαν 162 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, τριπλάσιος ο αριθμός σε σχέση με τον περασμένο χρόνο .

Η Κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικού Εκφοβισμού, προτιμούν να πουλάνε μονοπώλιο τον φόβο και τον τρόμο, αποφεύγοντας να εστιάσουν και σε αλλά προβλήματα που προκαλούνται από τις μεθόδους αντιμετώπισης του ιού Convid-19. Ταυτόχρονα μοιράζουν απλόχερα το πλασέμπο φάρμακο της ελπίδας, πως πλένοντας τα χέρια και μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι θα σωθεί η ύπαρξη μας, αλλά όχι η ζωή μας.

Γεννιέται ένα βασικό ερώτημα: θα συμπεριλάβουν στον αριθμό των θυμάτων του Convid-19 και τα θύματα από τον εγκλεισμό και την οικονομική παρακμή;

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες της τρομοκρατίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κυβέρνηση οφείλουμε να φανούμε δυνατοί και να συμπαρασταθούμε στους γύρω μας που μας έχουν πραγματικά ανάγκη.


Φιλοξενούμενο άρθρο ανώνυμου επιστήμονα αναγνώστη της Εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ


Γραμμές και Σημεία Αναφοράς της Ενδοοικογενειακής βίας
Στο 197 (24ωρη γραμμή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Στον Συνήγορο του Πολίτη – Συνήγορο του Παιδιού, τηλ.: 213 1306744, 213 1306710, 213 1306703 (γραμματεία)
Στην 24ωρη Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Στη γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00
Στην 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά 1056 του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού»
Στη Γραμμή SOS 15900, υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο email sos15900@isotita.gr
Στη γραμμή 10306, που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας και οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».
Στις εισαγγελικές αρχές, ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Αναφορές
Townsend, M., 2020. Revealed: Surge In Domestic Violence During Covid-19 Crisis. [online] the Guardian. Available at: <https://www.theguardian.com/society/2020/apr/12/domestic-violence-surges-seven-hundred-per-cent-uk-coronavirus.
Wanqing, Z. (2020). Domestic Violence Cases Surger During COVID-19 Epidemic. Accessed March 28, 2020: https://www.sixthtone.com/news/1005253/domestic-violence-cases-surge-during-covid-19-epidemic
Πράντζαλου, Χ., 2020. Psychology.Gr – Η Πύλη Της Ψυχολογίας. [online] PSYCHOLOGY – Η Πύλη της Ψυχολογίας. Available at:
https://www.psychology.gr/epikairotita-psyxologias/4545-endooikogeneiakh-via-egkleismos.html?fbclid=IwAR2jSgcD9e8UIT2tHcrKl6umoMwpT2l1n4DTea2cVjEyvRfE7M7QaDFXqFo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!