Τις μεταρρυθμιστικές τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των Δημοτικών και των Περιφερειακών Αρχών παρουσίασαν από κοινού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2021, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται, για ένα σύνολο από ρυθμίσεις που προδίδουν πως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διεκδικήσει με επίσημους υποψηφίους της τους μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την πρώτη Κυριακή.

Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνοψίζονται στα παρακάτω:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%.

Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.

Επαναφορά της ορολογίας «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας.

Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Αλλάζουν όλα στην Θεσσαλονίκη

Ήδη αποσύρθηκαν από τις επόμενες εκλογές οι επικεφαλής παρατάξεων Χάρης Αηδονόπουλος, Πέτρος Λεκκάκης και Μάκης Κυριζίδης, που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Αναμένεται πως το κατώφλι του 3% θα αφήσει απέξω τους Γιώργο Ρακκά, Γιάννη Κουργιαννίδη και Βασίλη Μωυσίδη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ρυθμιστικός παράγοντας αναδεικνύεται ο ανερχόμενος Γιάννης Νασιούλας και η Παράταξη “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”. Η ενδεχόμενη κατάληψη της δεύτερης θέσης την πρώτη Κυριακή από το δυναμικό του σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα οδηγήσει σε εκλογικό θρίλερ την δεύτερη Κυριακή.

Ερωτηματικό είναι ποια ή ποιος θα είναι ο επίσημος κομματικός υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης και αν θα παραμείνει η Κατερίνα Νοτοπούλου ως διεκδικήτρια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!