Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νασιούλας, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», μιλάει στο MyPortal.gr για τους στόχους της υποψηφιότητάς του. Σημειώνει πως αφορμή για την υποψηφιότητά του ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και δηλώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας βίασε την Μακεδονία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαστούσε τσίλιες». Επίσης τονίζει ότι «η εκλογή μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης σημαίνει πως παύουν οι διπλωματικές σχέσεις του Δήμου με τους Σκοπιανούς, μέχρι την ημέρα που θα δεσμευθούν στον μη-σφετερισμό του ονόματος που δόξασε τους Έλληνες στην οικουμένη, του ονόματος της Μακεδονίας».
Γιατί να σας εμπιστευθούν οι πολίτες δεδομένου ότι δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και την δημόσια διοίκηση;

Από το 2011, έχω αξιολογήσει και επιθεωρήσει προτάσεις και έργα χρηματοδοτούμενα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Συνέβαλα στην διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική ανάπτυξη και τις κοινωνικές επενδύσεις ως Εμπειρογνώμων της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης. Ταυτόχρονα, επισκέπτομαι τα τελευταία χρόνια τις υπό ένταξιν χώρες, στο πλαίσιο του προ-ενταξιακού διαλόγου τους. Σχεδίασα, εκπόνησα ή συμμετείχα σε πλειάδα έργων χρηματοδότησης και δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως ενδεικτικά για τους Δήμους των Αθηναίων, Κοζάνης, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Η εμπειρία μου από την αυτοδιοίκηση και την δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι μάλλον στα θετικά του προσωπικού και επαγγελματικού μου βιογραφικού.

Έχουμε αριθμό ρεκόρ υποψηφίων Δημάρχων στη Θεσσαλονίκη. Αναζητήσατε πριν ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας τη δυνατότητα συνεργασιών;

Όχι. Αποφάσισα να βγω για πρώτη φορά στην πολιτική εντελώς ανεξάρτητος. Και έτσι θα παραμείνω σε σχέση με τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους δημοτικούς συνδυασμούς. Η πλειάδα υποψηφιοτήτων είναι τεκμήριο πως σκοτώσαμε τον κομματικό σωλήνα και την πατρωνία των κομματικών γραφείων (καθώς και τις μαύρες παραγγελιές των ξένων). Θα συνεργαστώ προεκλογικά και μετεκλογικά με συνδυασμούς που κατέρχονται ανεξάρτητοι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η δυναμική της δημοτικής μου παράταξης τους τελευταίους μήνες νομίζω πως δικαιολογεί το θάρρος μου να προτείνω σε ανθυποψηφίους μου να ενταχθούν στον συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», με όρους που να εξασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής τους φωνής και την αξιοπρέπεια της παρουσίας τους απέναντι στους συνεργάτες και ψηφοφόρους τους. Ες αύριον τα σπουδαία.

Ποιους συνυποψήφιούς σας βλέπετε πιο κοντά σας δεδομένου ότι με την απλή αναλογική θα απαιτηθούν συνεργασίες.

Θα συνεργαστώ με όλες και όλους. Τα άλλα θα τα λύσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και την πολιτικής μας δέσμευσης σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα.

Ήταν η «Συμφωνία των Πρεσπών» η αφορμή ώστε να είστε υποψήφιος;

Χίλιες φορές ναι. O Αλέξης Τσίπρας βίασε την Μακεδονία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαστούσε τσίλιες. Δεν τους συγχωρώ. Τώρα, νέοι άνθρωποι οφείλουν να σηκωθούν μπροστά για να βγάλουν το μαχαίρι από τα πλευρά της Μακεδονίας και να διώξουν τους ανθρώπους των ξένων «που δαγκώνουν την χώρα και την πονούν», κατά τον λόγο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Μετά την Μακεδονία, θα έρθει ο μετριασμός της ΑΟΖ του Καστελλορίζου και η εκχώρηση της κατεχομένης Κύπρου, μαζί με την περιουσιακή της ζώνη. Η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ υλοποιεί την πολιτική του «Ευρωπαϊκού Βαλκανικού Χώρου» για τον οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πρέσπα και για την οποία έγραψε ο Τζωρτζ και Αλέξανδρος Σόρρος στου Financial Times ανήμερα της προδοσίας. Θέλω να πω και στους τρεις τους: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα σας το επιτρέψουν».

Τι μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος δεδομένου ότι πλέον κυρώθηκε και είναι σε ισχύ;

Δεν θα εφαρμόσω την προδοτική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, από οποιαδήποτε αιρετή ή επίσημη θέση και αν αναδειχθώ. Θα εργαστώ άμεσα, στον βραχύ και τον μακρό χρόνο για την ακύρωσή της ως ανήρ πολιτικός. Σε αντίθεση με άλλους συνυποψηφίους μου, δεν θα προχωρήσω σε πράξεις άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας, από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των προβλέψεων που διαλαμβάνει η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την διπλωματία των πόλεων. Διαμηνύω στους Σκοπιανούς γείτονες: «Θα μπορούμε να έχουμε επίσημες και ομαλές διπλωματικές σχέσεις, μόνον αφότου παύσετε την χρήση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας. Δεν είστε Μακεδόνες. Η γλώσσα σας δεν είναι Μακεδονική. Η επικράτειά σας δεν αποτελεί μέρος της Μακεδονίας. Το όνομα της Μακεδονίας είναι πράγμα ελληνικόν και δεν εκχωρείται». Έτσι μίλησα στον Πρόεδρο Γιούνκερ, σε πρόσφατη επιστολή μου. Έτσι τα είπα και στον πρωθυπουργό Ζάεφ. Έτσι θα το πάω από δω και παρακάτω. Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι διμερής και όχι πολυμερής. Η εξέταση της καταγγελίας πως αποτελεί προϊόν απάτης και χρηματισμού είναι μια σοβαρή προοπτική επίσημης ακύρωσής της. Η μη επικύρωσή της από τον Σκοπιανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί αιτία ακυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή. Η επίκληση ύπαρξης μακεδονικού έθνους αντίκειται στην Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και αποτελεί βάσιμο έδαφος για την αναστολή των επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέχρις ότου οι Σκοπιανοί παύσουν την χρήση του ελληνικού ονόματος «Μακεδονία». Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα βλέπει αυτά δύσκολα, ας τα αφήσει για ανθρώπους όπως εγώ: που θα εργαστώ για να ακυρωθεί η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και δεν θα την σεβαστώ.

Αναφέρεστε τακτικά στην Αριστεία. Ποια χαρακτηριστικά προσδίδετε σε αυτήν την αναφορά σας; Θέλετε δηλαδή μια Θεσσαλονίκη μόνο όσους είναι άριστοι ή ξεχωρίζουν;

Θέλω μια Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα στις χρηματοδοτήσεις απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η επίδοση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι οικτρή. Θέλω μια Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, το αργότερο ως το 2023. Θέλω μια Θεσσαλονίκη με μηδενικές δαπάνες για ρεύμα, θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των δημοσίων χώρων και εγκαταστάσεων: Από τα 50 εκατομμύρια που ξεζουμίζουμε από τους πολίτες για να τα δίνουμε στις εταιρείες ρεύματος, θα επιστρέψω δεκάδες πίσω, ιδρύοντας την Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης και επενδύοντας στην πλήρη ενεργειακή της αειφορία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD. Θα παραδώσω όλες τις αχρησιμοποίητες εγκαταστάσεις εντελώς δωρεάν σε φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Οραματίζομαι μια Θεσσαλονίκη-έμβλημα στην κοινωνική πολιτική.

Ποιες είναι οι προγραμματικές σας προτεραιότητες;

Η εκλογή μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης σημαίνει πως παύουν οι διπλωματικές σχέσεις του Δήμου με τους Σκοπιανούς, μέχρι την ημέρα που θα δεσμευθούν στον μη-σφετερισμό του ονόματος που δόξασε τους Έλληνες στην οικουμένη, του ονόματος της Μακεδονίας. Η εκλογή μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης θα σημάνει το πάγωμα της εκχώρησης των μνημείων του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού μας στο κατοχικό Υπερταμείο, που μας φόρεσε ο Γιώργος Παπανδρέου και ενεργοποίησε με άγρια χαρά ο διαλεχτός του Πάπα, Αλέξης Τσίπρας. Η εκλογή μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης θα κινήσει άμεσα διαδικασίες δημόσιας απογραφής όλων των αμειβομένων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπαλλήλων, συνεργατών, εργολάβων. Θα καταργήσω το σύστημα στάθμευσης με πληρωμή THESI. Θα αντικατασταθεί από δημοτικό σύστημα, όπως σχετικά έχω περιγράφει σε άρθρα μου. Οι δρόμοι μας είναι δικοί μας. Δεν θα τους νοικιάζουμε από άλλους. Χρηματοδοτήσεις. Χρηματοδοτήσεις. Χρηματοδοτήσεις. Αυτό είναι το πυρηνικό όπλο που θα φέρει πίσω στην πόλη μας του κοντά 80.000 νέους που έφυγαν διωγμένοι. Αυτό είναι το εργαλείο για να κάνουμε γενναία κοινωνική πολιτική για την Ελληνίδα μάνα που κάνει οικογένεια, γεννάει παιδιά, τα ανατρέφει με αξιοπρέπεια – εργάζεται, επιχειρεί, δημιουργεί στην πόλη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, θα ξηλώσω τουλάχιστον 30% από το εμβαδό του μπετόν που έχει ρίξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θέλω μια πράσινη Θεσσαλονίκη. Οι εργολάβοι ας αλλάξουν δουλειά.


Πηγή: http://myportal.gr/nasioylas-an-vgo-dimarchos-tha-stamatisoyn-oi-diplomatikes-scheseis-toy-dimoy-me-toys-skopianoys/