

Την Πρωτοβουλία για τις Κοινωνικές Επενδύσεις παρουσίασε ο Ιωάννης Νασιούλας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά την συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου 2020.
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας, καθώς και η παρουσίαση, εδώ:
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης θέλουν ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή στην πόλη μας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να αφήσει πίσω του την μαύρη δεκαετία της φτωχοποίησης, της οικονομικής και επιχειρηματικής ερήμωσης, των απολύσεων και του ξεριζωμού των νέων μας στο εξωτερικό. Θέλοντας να απευθυνθώ ιδίως στις νέες και τους νέους μας, παρουσιάζω απόψε την Πρωτοβουλία για τις Κοινωνικές Επενδύσεις.
Πρόκειται για την πρώτη ψηφίδα ενός καλά αρθρωμένου σχεδίου που θα οικοδομήσει την δυνατότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική καινοτομία και την κυκλική οικονομία.
Σχέδιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η νέα δημοτική διοίκηση οφείλει και μπορεί να έχει έτοιμο προς εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μηδενισμού του ενεργειακού κόστους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, ό,τι πληρώνουν οι δημότες ως δημοτικά τέλη και πηγαίνει στην θέρμανση, την ψύξη, τον φωτισμό και την ηλεκτροδότηση των δημοτικών εγκαταστάσεων και δικτύων, θα επιστραφεί σ’ αυτούς ισόποσα ως μείωση δημοτικών τελών. Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο προσφέρει στον Δήμο την δυνατότητα να εξασφαλίζει έσοδα από την ιδιοπαραγωγή και πώληση ενέργειας.
Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο σε τρεις άξονες:
(α) αναμόρφωση του ενεργειακού προφίλ των δημοσίων εγκαταστάσεων και δικτύων, ώστε να καταναλώνουν το ελάχιστο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας,
(β) ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας του Νόμου 4513/2018 με συν-ιδιοκτήτη τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να παράγουμε ρεύμα για ίδια χρήση και πώληση – παράδειγμα ο ενεργειακός κολοσσός ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου RESA του Βελγίου, με μέλη 78 Δήμους, κλιμάκιο του οποίου θα φιλοξενήσουμε στην Θεσσαλονίκη αυτόν τον Ιούνιο,
(γ) εκπόνηση συνδυαστικού πλάνου χρηματοδότησης από τραπεζικές πηγές και επιδοτήσεις ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των αναγκαίων επενδύσεων.
Σχέδιο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να συνυπογράψει την Κοινή Διακήρυξη των Πόλεων για την Επαρκή Στέγαση και να επενδύσει στην διάθεση οικογενειακής στέγης με χαμηλό ενοίκιο για τους δημότες του και ιδίως για τις οικογένειες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που είναι το θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους.
Το φάσμα των εξώσεων, των πανάκριβων ενοικίων, των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας πλανάται μαύρο και απειλητικό πάνω από τα κεφάλια δικαίων και αδίκων.
Στα μέσα Ιουλίου 2018, ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων πόλεων από ολόκληρο τον πλανήτη υιοθέτησε την κοινή Διακήρυξη με τίτλο «Πόλεις για επαρκή στέγαση». Την διεθνή Διακήρυξη υπέγραψα κι εγώ ως ανεξάρτητος τότε υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η Διακήρυξη τονίζει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η αύξηση των άτυπων οικισμών, ο κοινωνικός και χωροταξικός διαχωρισμός, η έλλειψη χρηματοδότησης και η κερδοσκοπία στα ακίνητα
Συνεργαζόμενοι με τους μεγάλους Δήμους της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη οφείλει και μπορεί να οργανώσει και να εφαρμόσει μιας στρατηγική κοινωνικής στέγης. Με κεφάλαια που μπορούν να εξασφαλισθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να εξασφαλίσει και να ανασκευάσει υφιστάμενα οικοδομικά συγκροτήματα στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της πόλης ή και στα όρια όμορων Δήμων. Εκεί, μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες νέα σπιτικά για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης.
Τα νέα κοινωνικά διαμερίσματα οφείλουν και μπορούν να ενοικιάζονται κατά προτεραιότητα σε πολύτεκνες οικογένειες και συνανθρώπους μας από ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Ο Δήμος μπορεί να τα προσφέρει σε τιμή πολύ κατώτερη από αυτήν που επικρατεί στην αγορά. Το τοκοχρεολύσιο του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να καλυφθεί πλήρως από τα ενοίκια που θα εισπράττει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η οικονομική του ζημία θα είναι ανύπαρκτη. Αλλά η κοινωνική του συνεισφορά θα είναι αμέτρητη.
Μεγάλες πόλεις ήδη εφαρμόζουν αυτήν την στρατηγική στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει το περιθώριο να αδειάσει εντελώς από Ελληνίδες και Έλληνες. Για άλλους, Θεοί και δαίμονες ρίχνουν δισεκατομμύρια στην αγορά στέγης στις γειτονιές μας. Για τους Έλληνες;
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης οφείλει να πρωτοστατήσει στην χρηματοδότηση της κοινωνικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής καινοτομίας. Μέχρι σήμερα, έκανε ελάχιστα για να εξασφαλίσει πως ποιοτική, φθηνή και απλή τραπεζική χρηματοδότηση θα ήταν διαθέσιμη για τις νέες και τους νέους, τους ανέργους, τους μικρούς επιχειρηματίες, τις μητέρες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θέλουν να εργαστούν.
Οι τράπεζες κλείνουν, δεν χορηγούν πιστώσεις και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται τελευταίος και καταϊδρωμένος στην στήριξη των πολιτών του, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να ξανασταθούν στα πόδια τους από την αρχή.
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 346/2013 για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι πια μια πραγματικότητα. Τα EUSEFs είναι μια οργανωμένη μορφή ηθικής τράπεζας, που θεσμοθετείται στο επίπεδο της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.
Η ίδρυση ενός τέτοιου Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, της «Κοινωνικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης», είναι μια μείζονα προτεραιότητα και μπορεί να προκύψει με την οργανωμένη πρωτοβουλία του Δήμου μας. Σ’ αυτήν, μπορούν να συμμετέχουν πλήθος φορέων που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας και βέβαια διεθνείς χρηματοδότες.
Ήδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεισφέρει στην αρχική κεφαλαίωση αυτών των τραπεζών με ποσοστό μέχρι και 30% του ιδρυτικού τους κεφαλαίου.
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,
Συνδυάζοντας τα πιο δημοφιλή στοιχεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του χριστιανοδημοκρατικού ιδεώδους της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, η Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, οι Κοινωνικές Στέγες και η Κοινωνική Τράπεζα Θεσσαλονίκης μπορούν να γίνουν η μεγάλη πολιτική και αναπτυξιακή μας παρακαταθήκη και κληρονομιά, για τις επόμενες γενιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων μιας υπερήφανης ελληνικής μητρόπολης που θέλει να ζήσει και θα ζήσει.