Την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα διά ζώσης, στο δημαρχιακό μέγαρο.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” Ιωάννη Νασιούλα. Ως Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, ξεδίπλωσε τις νομικές συνέπειες που υπέχει η Τουρκική Δημοκρατία από την άστοχη απόφασή της.

Το κείμενο της τοποθέτησης του Ιωάννη Νασιούλα

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι

Η απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας να μετατραπεί ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος οφείλει να ανακληθεί.

Η μετατροπή σε μουσείο του εμβληματικού Ιερού Ναού με απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ, δεν έλαβε υπόψιν της την αρχική χρήση για την οποία ανεγέρθηκε το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνημα: ως ο ναός-έμβλημα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής μας Εκκλησίας.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο δεν έλαβε υπόψιν της τα απαράγραπτα ανθρώπινα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών της Κωνσταντινούπολης, τις λατρευτικές ανάγκες των οποίων εξυπηρετούσε. Επίσης, βρίσκεται σε αντίθεση με το πνεύμα της Συνθήκης της Λοζάνης.

Με την οργανωμένη από την Τουρκική Δημοκρατία εκστρατεία βίας εις βάρος της εθνικής και θρησκευτικής μειονότητας των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών της Κωνσταντινούπολης, ο πληθυσμός της οδηγήθηκε σε προσφυγικό ρεύμα εξόδου από την πατρογονική του εστία. Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα που τιμωρείται από το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα, η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει θεραπεύσει το έγκλημά της και δεν εργάστηκε ειλικρινά για την επιστροφή των προσφύγων στην πόλη τους.

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων θρησκευτικής αυτοδιάθεσης και η βίαια εκδίωξη των Ελλήνων Χριστιανών της Κωνσταντινούπολης έρχονται σήμερα να συνοδευθούν από ένα ακόμη κρατικό ατόπημα της Τουρκικής Δημοκρατίας: την μετατροπή της χρήσης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Η μετατροπή αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, για προστασία του ελληνικού και ορθόδοξου χριστιανικού μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και αυτό είναι απαράδεκτο για ένα κράτος σε προ-ενταξιακό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Τουρκική Δημοκρατία.

Η μετατροπή του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε θρησκευτικό χώρο αλλότριας λατρείας κατασυκοφαντεί την φιλική σχέση του Τουρκικού Λαού με τον Ελληνικό Λαό και την διεθνή κοινότητα.

Η δημοτική παράταξη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» και εγώ προσωπικώς ενώνουμε την φωνή μας με τις φωνές των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης αιτούμενοι να ανακληθεί η απόφαση αυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Συμμετέχω απόψε με ιδιαίτερη τιμή και αίσθηση μεγάλου καθήκοντος στην Ειδική Συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης την οποία και θεωρώ ιστορική. Προσβλέπω στην κύρωση Ψηφίσματος που θα φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και θα έχει την έγκριση όλων των δημοτικών παρατάξεων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να συνδράμουμε την εθνική μας εξωτερική πολιτική και να αναδεχθούμε την ιδιαίτερη οφειλή της συμβασιλεύουσας πόλεως Θεσσαλονίκης στην υπεράσπιση του εθνικού.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Η χρήση του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί αμιγώς εσωτερικό ζήτημα της Τουρκικής Δημοκρατίας, ούτε αφηρημένα ζήτημα της διεθνούς κοινότητας. Τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας επί της Αγίας Σοφίας μετριάζονται από τις υποχρεώσεις της προς το διεθνές δίκαιο, τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την διμερή σχέση καλής γειτονίας με την Ελληνική Δημοκρατία, τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας που αποτελούν εθνική και θρησκευτική μειονότητα, τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία συνδέεται νομικά και χρηματοδοτικά, καθώς και τις υποχρεώσεις προς το πλήρωμα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής του Χριστού Εκκλησίας, που αντανακλούν ως τεκμήρια της σχέσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Η Τουρκική Δημοκρατία οφείλει να αναμένει αντιδράσεις από το σύνολο των προαναφερθέντων θεσμών. Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης οφείλει να συνταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στην υποχρέωση αυτή. Είναι ένα πολυμέτωπο έργο, που θα διαρκέσει και θα απαιτήσει οργανωμένη και επίμονη εκπροσώπηση του δικαίου αιτήματός μας στο εξωτερικό.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Διαφωνώ κάθετα με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντίποινο, στρεφόμενη εναντίον της Μουσουλμανικής Μειονότητας των Ελλήνων ή τέτοιας που να θεωρηθεί προσβλητική από τον Τουρκικό Λαό. Καταδικάζω μετ’ επιτάσεως την δήλωση στελέχους της Ελληνικής Κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης του Μουσείου του Μουσταφά Κεμάλ που λειτουργεί στο Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη. Δεν θα ανεχθώ, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ή η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας να αδικοπραγήσουν εις βάρος θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών της ή της εθνικής αξιοπρέπειας ξένου λαού. Δεν θα ανεχθώ η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα να καταστούν υπόλογες.

Κύριε Δήμαρχε,

Σας συγχαίρω που ανταποκριθήκατε στο πάνδημο αίτημα για Ειδική Συνεδρίαση με θέμα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως. Σας προτρέπω, πέρα από σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες σας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να εγκαινιάσετε αλληλογραφία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Κωνσταντινουπόλεως. Είναι κρίσιμο να υπάρχουν στα κρατικά και δημοτικά αρχεία αμφοτέρων οι θέσεις μας. Αν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκικής Δημοκρατίας ευοδωθεί σε ένταξη ή ειδική σχέση, αυτά τα αρχεία θα αποτελούν νομικά τεκμήρια.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Αν και κατακτητές μας, οι Τούρκοι έχουν μόνο να ωφεληθούν αν σεβαστούν τα ιερά και τα όσια του ένδοξού μας Ελληνισμού: τα βρήκαν, δεν τα έφτιαξαν, ούτε τα αγαπούν και τα πονάνε όπως εμείς.

Η μετατροπή του εμβληματικού Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί θλίβει και πεισμώνει τους Έλληνες, την πιστή χριστιανική Οικουμένη και τους Λαούς της Ευρώπης.

Οι Έλληνες διεκδικούν με κάθε τρόπο ό,τι στερήθηκαν με την βία. Τα απαράγραφα δικαιώματα των Ελλήνων εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της Ελλάδος. Οι Έλληνες θα υπερασπιστούν ό,τι αποτελεί κληρονομιά της ανθρωπότητας, φτιαγμένη από χέρια ελληνικά και καρδιές πιστές στον Ιησού Χριστό”.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!