Η θητεία του νέου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα ξεκινάει με προθέσεις που σέρνονται μέχρι να γίνουν πράξη, με αντιφατικές κινήσεις επικοινωνίας και ιδεολογικών συμβολισμών τύπου “σούπερ μάρκετ”, με καθημερινές διαψεύσεις για την κομματική του ανεξαρτησία, αμήχανη σιωπή ως προς τα σημεία και τέρατα που κρύβει η περίοδος Μπουτάρη και… το φάσμα του θανάτου της Θεσσαλονίκης να πλανάται πάνω από την πρώτη τετραετία μετά το δεκαετές σκοτάδι.

Σ’ αυτόν τον γραπτό μου απολογισμό, θα συζητήσω πέντε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα:

1. Θέλει ο Ζέρβας να είναι αυτός ο δήμαρχος στα χέρια του οποίου ξεψύχησε η Θεσσαλονίκη;

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επέλεξε να παρασυρθεί επικοινωνιακά από το αφήγημα του τρόμου, που επιδότησε με κρατικά λεφτά μέσα από τα κανάλια και τα καλοταϊσμένα site ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον “φονικό κορονοϊό”.

Εμφανίζεται να μιλά, να συσκέπτεται και να εργάζεται με μάσκα. Έσυρε τον αυτοκτονικό χορό του Κυριάκου, ζητώντας να κλείσει η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης για τους ανθρώπους.

Λίγοι πείθονται, όταν τον ακούν να μιλάει για την οικονομική καταστροφή της Θεσσαλονίκης με πρόσχημα τον κορονοϊό: όταν έπρεπε να πατήσει πολιτικό πόδι στην μεθόδευση Μητσοτάκη για σκότωμα της οικονομίας στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, δεν βγήκε με την μεριά των ανέργων, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των καταχρεωμένων της πόλης.

Ο Δήμος που παραλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι πανευρωπαϊκό ανέκδοτο για την αχρηστία του να προσελκύσει ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ποιοτικό τραπεζικό δανεισμό για την στήριξη των νέων που αναζητούν ευκαιρίες και εργασία, για την επανεκκίνηση των υπερχρεωμένων επαγγελματιών και την χρηματοδότηση της κοινωνικής ανάπτυξης νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που θέλουν να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά και να ξεδιπλώσουν τα όνειρά τους στην Θεσσαλονίκη.

Ο χρόνος που του απομένει προτού ξεψυχήσει η Θεσσαλονίκη στα χέρια του είναι λιγοστός. Και ξαφνικά -με τον κορονοϊό- λιγόστεψε ακόμη πιο απελπιστικά.

2. Θα φέρει ο Ζέρβας τον Μπουτάρη προ των ευθυνών του ή θα τις λουστεί ο ίδιος;

Επισκέφθηκα το δημοτικό ορφανοτροφείο “Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός”, όπου ο Θεός μας λυπάται εν μέρει για την κακότητά μας, επειδή προσφέρουμε μια στοργική αγκαλιά σε μωράκια και παιδιά από όλο τον κόσμο, που το έφερε έτσι η ζωή ώστε να μείνουν χωρίς πατέρα και μητέρα. Έμαθα πως μέχρι την εποχή του ιστορικού Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, το νοίκι που έδινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ήταν 456 ευρώ το χρόνο μόνο. Αυτό το νοίκι έγινε 110.000 ευρώ το χρόνο με απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη.

Χρειαζόταν να πάω εγώ στον Άγιο Στυλιανό για να βγει το θέμα στην δημοσιότητα;

Με 110.000 ευρώ το χρόνο και όσα δίνουμε για ηλεκτρικό και αέριο, θα μπορούσαμε να χτίσουμε εντός τετραετίας έναν νέο, υπέροχο, σούπερ-αειφόρο Άγιο Στυλιανό στο οικόπεδο που έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης κοντά την πόλη.

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου αποκάλυψα πως το 2011 ο Γιάννης Μπουτάρης προέβει σε έναν απίστευτο αντιλογισμό και μετέφερε έλλειμμα 22 εκατομμυρίων ευρώ στην προηγούμενη χρονιά, την τελευταία της διοίκησης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με σκοπό να τον πλήξει επικοινωνιακά και πολιτικά ότι “του άφησε τρύπα 50 εκατομμυρίων ευρώ και την έκανε με ελαφρά”.

Παραπροχθές πάλι, μας ενημέρωσαν με επίσημα έγγραφα πως ο οργανισμός που θα διοικεί και θα εκμεταλλεύεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι τελικά μια ιδιωτική ΜΚΟ εξωτερικού, με έδρα τις Βρυξέλλες και μέλη τον Ρότσιλντ, τον Μπουτάρη και άλλους ιδιώτες: σαν την καλαμιά στον κάμπο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μια μόνον ψήφο απέναντι σε 27 και αν δεν κάτσει καλά, μπορεί αυτή η παρέα να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι.

Φώναξα τόσο, ώστε μένω σχεδόν σίγουρος πως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ιδρυθεί τέτοιο ιδιωτικό Μουσείο για την μαζική δολοφονία των Ελλήνων εβραϊκού θρησκεύματος της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές της Ελλάδος πίσω στα 1941-1944.

Όμως ενώ εγώ κρατώ μια αυτοσχέδια βούρτσα και ένα ταπεινό κουβαδάκι με κόκκινη μπογιά και τραβώ αυτές τις κόκκινες γραμμές με το σκοτεινό παρελθόν, ο κόσμος της Θεσσαλονίκης ακόμα περιμένει την διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα να πάρει το όπλο της και να καθαρίσει με τα φαντάσματα του παρελθόντος, που τόσο προσέβαλαν, εκμεταλλεύτηκαν και πλήγωσαν την πόλη.

3. Θα προτιμήσει να καεί με τον Μητσοτάκη ή να δεθεί με τον λαό της Θεσσαλονίκης;

Όταν είπε ο Μητσοτάκης να δοθεί το Αρχοντικό της Οδού Αναγεννήσεως στους Γερμανούς, ο νέος Δήμαρχος δεν εκτίμησε σωστά την απαίσια πολιτική επίγευση που θα είχε μια τέτοια αψυχολόγητη κίνηση και είπε “ντέφι να γίνει”. Ακούγεται πως παίρνει την εκχώρηση στους Γερμανούς πίσω. Ακόμα και αν οι Γερμανοί δεν μπαστακωθούν στην Βίλα Πετρίδη, ο μόνος που ζημιώθηκε είναι ο ίδιος.

Οι δημότες της Θεσσαλονίκης στην ορατή, ευρεία τους πλειοψηφία δεν νιώθουν ούτε ευχάριστα, ούτε καθησυχαστικά που ο νέος Δήμαρχος αντιμετωπίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Γενικός του Γραμματέας με αρμοδιότητα την Θεσσαλονίκη. “Αν είναι, να διορίζεται ο δήμαρχος. Και να μην τρώμε την ώρα μας να κάνουμε ότι τον εκλέγουμε”, λένε πολλοί – κι εγώ συμφωνώ μαζί τους.

4. Θα εκπροσωπήσει την Μακεδονία στον κόσμο ή θα περπατάει με το κεφάλι σκυφτό;

Εγώ έδωσα τα ρέστα μου για να χαλάσει η προδοσία του Αλέξη Τσίπρα, που έδωσε το όνομα και τα δικαιώματα της Μακεδονίας στους ξένους και μας άφησε να λουστούμε τα βρωμόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών “εις χρόνον μακρόν”, που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Ξόδεψα το 90% του προεκλογικού μου χρόνου παλεύοντας για την Μακεδονία και το έχω αιώνιο καμάρι. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε επαρκώς και αρκετά καθαρά για την αντίθεσή του στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα, όμως, περιμένουμε να υλοποιήσει την φιλόδοξη πρωτοβουλία του για διεθνή προβολή της ελληνικότητας της Μακεδονίας, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά.

Με πληγώνει και με εξοργίζει που βλέπω την Κατερίνα Νοτοπούλου και τα υπολείμματα της παράταξης Μπουτάρη να καγχάζουν “τώρα που ο Ζέρβας έβγαλε την χλαμύδα και την περικεφαλαία του Μακεδονομάχου”. Ξέρω ότι οι ένθερμοι πατριώτες ψηφοφόροι του είναι βαθύτατα προβληματισμένοι.

Όταν βγει να μιλήσει με πάθος για την μοναδικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας στον κόσμο, εγώ πρώτος θα τον στηρίξω στα λόγια και στην πράξη.

5. Θα παλέψει με ένα δικό του σχέδιο για την Θεσσαλονίκη ή θα χαθεί στους άστοχους ποδηλατόδρομους;

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε μεγάλο λάθος που κατέβασε τον ποδηλατόδρομο της Παραλίας μέσα στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Νίκης: η επικίνδυνη χάραξη και το κυκλοφοριακό μαρτύριο ως… το Μαυροβούνιο εξοργίζουν τον κόσμο της εργασίας, που επιστρέφει από το Καλοχώρι και την Βιομηχανική Περιοχή κατάκοπος τα απογεύματα.

Εγώ υποστήριξα την αλήθεια: πως δεν χωράει ποδηλατόδρομος στην Παλιά Παραλία. Πως από την Νέα Παραλία, ο ποδηλάτης πρέπει να στρίβει στην Εθνικής Αμύνης ή την Νικολάου Γερμανού και μετά να πηγαίνει στα αριστερά της Τσιμισκή προς τα δυτικά.

Η ίδια πολιτική και κοινωνική αστοχία σημειώνεται και με τον ποδηλατόδρομο στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή. Λένε: “Ο Ζέρβας την έκανε ποδηλατόδρομο”. Απαντώ: “Λάθος! Ο Ζέρβας την έκανε κλειστό αυτοκινητόδρομο”! Ο δρόμος της Θεσσαλονίκης με τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα, όπου χρειάζεται να μπορείς να παρκάρεις μπροστά για να τα επισκεφθείς, ξαφνικά πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ο Καραμανλής παίζει το δικό του παιχνίδι, ο Γεωργιάδης το δικό του, ο Χατζηδάκης το δικό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης περιμένουν από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να ξεδιπλώσει ένα πειστικό και φιλόδοξο δικό του σχεδιασμό για την πόλη: θέλουν έργα και όχι αποτυχημένα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα από τα οποία εν τέλει παίρνουν φωτιά τα μαλλιά του νέου Δημάρχου.


Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι Επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-09-05 22:11:44.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.