Να καθαιρεθεί η μαρμάρινη πλάκα του ψεύδους, που έστησε ο Γιάννης Μπουτάρης μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ζήτησε ο Γιάννης Νασιούλας από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η αναθηματική πλάκα, στην οποία γελοιωδώς τόλμησαν να αναγράψουν πως τους Γερμανούς κατακτητές έδιωξαν από την Θεσσαλονίκη οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, προσβάλει την θεσμική σοβαρότητα, την επιστημονική αλήθεια και την λαϊκή μνήμη.

20190728_170453_0000.png

Η τοποθέτηση του Ιωάννη Νασιούλα, Διδάκτορα Κοινωνιολογίας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ. Η έγερση του ζητήματος αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Γιάννη Νασιούλα και επιστολή διακεκριμένων Θεσσαλονικέων για το ίδιο θέμα άνοιξε για τα καλά την θυελλώδη συζήτηση.

Cover TA PENINTA XRONIA TIS ZOIS MOY

Εδώ, ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του Ιωάννη Νασιούλα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι
Στις 26 Οκτωβρίου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς το 1912 με την είσοδο στην πόλη του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού. Δυο μέρες μετά, εορτάσαμε την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, με το οποίο απάντησε ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς στο ιταμό τελεσίγραφο των Ιταλών υπό τον Μπενίτο Μουσσολίνι, υλοποιώντας με συνέπεια την μακρόχρονη στρατηγική επιλογή του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Β’ και εκφράζοντας τη γνήσια βούληση της πλατιάς πλειοψηφίας του Ελληνικού Έθνους.

Σε συνέχεια της επιστολής μου από 24ης Οκτωβρίου, της συναφούς επιστολής διακεκριμένων Θεσσαλονικέων προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και με την αφορμή του διπλού αυτού εορτασμού, ανοίγω σήμερα την πολιτική συζήτηση για ένα μείζον θέμα αξιοπρέπειας της πόλης μας και ημών των ιδίων.

Η τέως Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ανέγερση αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας, δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην οποία χαράχθηκε το εξής κείμενο:

ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

Η διατύπωση αυτή είναι αναληθής, παραπλανητική και διχαστική.

Επιπροσθέτως, το Π.Δ. 50/2016 περί Καθιέρωσης της 30ης Οκτωβρίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης δεν αναφέρεται καθόλου σε «μαχητές του ΕΛΑΣ» και διαλαμβάνει «απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» και όχι από «τα ναζιστικά στρατεύματα», όπως αναγράφεται στην μαρμάρινη αναθηματική πλάκα.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι
• Επειδή η εν λόγω αναθηματική μαρμάρινη πλάκα φέρει κείμενο επιστημονικά αναληθές, που δεν υποστηρίζεται από έγκυρα επιστημονικά τεκμήρια στην εθνική ή διεθνή βιβλιογραφία,
• Επειδή η εν λόγω αναθηματική μαρμάρινη πλάκα προσβάλλει την συλλογική μνήμη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των επιγόνων τους που την διασώζουν,

η Δημοτική Παράταξή μας, η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ζητά την καθαίρεσή της, με απόφαση που μπορεί να λάβει το Δημοτικό μας Συμβούλιο, αφού σε εύθετο χρόνο συνέλθει και συμφωνήσει προς τούτο.

Η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε από τους αντάρτες υπό το ΚΚΕ ή από άλλη, τακτική ή άτακτη ένοπλη δύναμη των Ελλήνων. Από την Θεσσαλονίκη αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ακωλύτως και τακτικά. Γι αυτό και στην Θεσσαλονίκη, δεν σημειώθηκαν αντίποινα των Γερμανών εις βάρος του άμαχου πληθυσμού για τον λόγο αυτό.

Οι ένοπλες δυνάμεις υπό το ΚΚΕ υπάγονταν στην αγγλική διοίκηση υπό τον Σκόμπι. Στις 29 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Σιάντος εντέλει τον Στρίγκο στην Μακεδονία ότι η κατάληψη της ελεύθερης από τους Γερμανούς Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει εν ονόματι της ελληνικής κυβέρνησης, διαλαμβάνοντας διεθνή συμφωνία για αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.
Ένοπλοι του ΕΛΑΣ υπήρχαν ήδη στην Θεσσαλονίκη στις 28 και 29 Οκτωβρίου όταν αποχωρούσαν τακτικά οι Γερμανοί από την πόλη μας. Ήταν η επονομαζόμενη «Μεραρχία Θεσσαλονίκης» του ΕΛΑΣ υπό τον Ευστράτιο Γαλάτη. Δεν ενεπλάκησαν με τους αποχωρούντες Γερμανούς και η λήξη της γερμανικής κατοχής της πόλεως διεξήχθη ακωλύτως.

Δύο ημέρες μετά, στις 30 Οκτωβρίου 1944, εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη και άλλοι αντάρτες του ΕΛΑΣ, αυτοί της Ομάδος Μεραρχιών Μακεδονίας υπό τον Ευριπίδη Μπακιρτζή.

Καταθέτω σχετικώς στα πρακτικά αντίγραφο του Πρωτοσέλιδου της Εφημερίδας ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ, επίσημου Οργάνου του Συμβουλίου Πόλης του ΕΑΜ Θεσσαλονίκης, φέρον ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1944, καθώς και αντίγραφο Προκήρυξης του ΕΛΑΣ / Μεραρχίας Θεσσαλονίκης με την ίδια ημερομηνία. Καταθέτω επίσης και την μεταφρασμένη συνέντευξη του Γαλάτη στο γερμανικό περιοδικό Neue Illustrierte, όπου επιβεβαιώνει πως υπήρξε αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισης του Αρχι-ΝΑΖΙ της Θεσσαλονίκης Max Merten, στον οποίο και οφείλει την αποφυλάκισή του!

#1#2

19441030.jpg

Όπως διαβάζουμε στα έγγραφα αυτά, οι αντάρτες υπό το ΚΚΕ επιδόθηκαν στην εξής κύρια ασχολία, όταν έφτασαν στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη: τον εξανδραποδισμό Ελλήνων ενόπλων και αόπλων που δεν τελούσαν υπό την διαταγή του ΚΚΕ.

Ο Άλμπερτ Σπέερ (Albert Speer), Υπουργός της Κυβέρνησης τους Αδόλφου Χίτλερ, γράφει σχετικά στα απομνημονεύματά του (Inside the Third Reich, London, 1981, σελ. 537):

«Ενθυμούμαι ακριβώς μίαν μοναδικήν περίπτωσιν, εις την οποίαν ο Χίτλερ σιωπηρώς, αλλά και αμφιταλαντευόμενος, συνήνεσεν εις συμφωνίαν μετά του εχθρού. Περί το τέλος του φθινοπώρου του 1944, ο βρετανικός στόλος απέκοψε τα γερμανικά στρατεύματα εις τας ελληνικάς νήσους από πάσης επαφής με την ξηράν. Παρ’ ό,τι όλος ο βρετανικός στόλος ήλεγχε την θάλασσαν, επετράπη εις τας γερμανικάς μονάδας να επιβιβαστούν και να διασχίσουν ανενόχλητες την θάλασσαν μέχρι της ξηράς. Εις ορισμένας περιπτώσεις, τα γερμανικά πλοία εντός της εξοφθάλμου πορείας των βρετανικών ναυτικών μονάδων.

Εις αντιστάθμισμα, η γερμανική πλευρά συνήνεσε να χρησιμοποιήση τα στρατεύματά της, ώστε να κρατήσουν την Θεσσαλονίκην έναντι των Ρώσσων, μέχρις ου θα κατελαμβάνετο υπό των βρετανικών δυνάμεων. Όταν η επιχείρησις αυτή – προταθείσα υπό του Γιόντλ – ετερματίσθη, ο Χίτλερ έκανε το ακόλουθον σχόλιον: Αυτή είναι η μόνη περίπτωσις που συνηνέσαμε εις κάτι παρόμοιον».

Μάλιστα, οι Βούλγαροι μας έκαναν νερά, όπως διαβάζουμε στον Λόγο της Απελευθερώσεως που εκφώνησε ο Γεώργιος Παπανδρέου, σηκώνοντας την Ελληνική Σημαία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών:

“Οἱ Βούλγαροι εἶχαν ἐλπίσει ὅτι μὲ τὰ τεχνάσματα τῆς τελευταίας στιγμῆς θὰ ἦτο δυνατὸν νὰ ἐξαπατήσουν τοὺς Συμμάχους καὶ νὰ παραμείνουν εἰς τὰ ἱερά μας ἐδάφη. Μὲ τὸ διάγγελμα τῆς 28 Σεπτεμβρίου ἐξ Ἰταλίας εἴχαμεν ἤδη ἐξαγγείλει ὅτι «ἀποτελεῖ ἀπόφασιν ὅλων τῶν Μεγάλων Συμμάχων μας, καὶ τῆς Μεγάλης Βρεταννίας καὶ τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν καὶ τῆς Σοβιετικῆς Ρωσίας, ὅπως οἱ Βούλγαροι ἀμέσως, ἄνευ ὅρων καὶ ἄνευ συζητήσεων ἐγκαταλείψουν τὰ ἑλληνικὰ ἐδάφη». Καὶ ἡ διαβεβαίωσίς μας, ἐν τῷ μεταξύ, ἔχει ἐπαληθεύσει.

Οἱ Βούλγαροι διετάχθησαν καὶ ἠναγκάσθησαν ν’ ἀποδεχθοῦν ὅπως ἐντὸς δέκα πέντε ἡμερῶν ἐγκαταλείψουν τὴν Μακεδονίαν καὶ τὴν Θράκην, εἰς τὰς ὁποίας ἀπεστάλησαν ἤδη Ὑπουργοὶ ἀντιπρόσωποι τῆς Κυβερνήσεως διὰ τὴν ἐγκατάστασιν Ἑλληνικῶν Ἀρχῶν”.
Τονίζω ιδιαιτέρως πως την Θεσσαλονίκη την κατείχαν γερμανικά στρατεύματα κατοχής και όχι ναζιστικά. Το αδίκημα της εισβολής και κατοχής βαρύνει τους Ιταλούς, Αλβανούς, Γερμανούς και Βουλγάρους. Πατάσσεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του πολέμου. Δεν παραγράφεται. Η διαστρέβλωση αυτής της αλήθειας από πολίτες της Ελλάδος είναι εγκληματική. Η εισβολή και κατοχή συνοδεύθηκε από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, καθώς και εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που προκάλεσαν μείζονα οικονομική βλάβη της Ελλάδος.

Ο πόλεμος, οι θηριωδίες και η κατοχή ήταν έργο Ιταλών, Αλβανών, Γερμανών και Βουλγάρων και βαρύνουν τα αντίστοιχα κράτη.

Η προπαγανδιστική πλάκα της ντροπής και του ψεύδους πρέπει να ξηλωθεί άμεσα.