Νιγηριανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Μπιλ Γκέιτς ότι προσπάθησε να τους δωροδοκήσει για την “ταχεία ψήφιση” αμφιλεγόμενου νέου νομοσχεδίου που θα καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς.

Η προτεινόμενη νομοθεσία προκάλεσε εκτεταμένες διαμάχες στη Νιγηρία και οι πολίτες φοβούνται ότι το νομοσχέδιο αφαιρεί τα δικαιώματά τους και παραχωρεί στις αρχές υπερβολική εξουσία για την επιβολή μέτρων με πρόσχημα τον περιορισμό της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Ο Συνασπισμός των Ενωμένων Πολιτικών Κομμάτων (CUPP), το κόμμα της αντιπολίτευσης της Νιγηρίας, επικαλούμενο «έκθεση μυστικών υπηρεσιών», ισχυρίστηκε ότι ο Μπιλ Γκέιτς προσέφερε στους νομοθέτες 10 εκατομμύρια δολάρια για την «ταχεία έκδοση» του νομοσχεδίου.

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νιγηρίας που ερευνά τη φερόμενη δωροδοκία δέχθηκε δήλωση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς που αρνείται τους ισχυρισμούς τη Δευτέρα.

«Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ενημερώθηκε πρόσφατα για έναν ισχυρισμό που κυκλοφόρησε σε ορισμένα στοιχεία των Νιγηριανών μέσων ενημέρωσης ότι το Ίδρυμα συμμετείχε σε μια πληρωμή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Νιγηρίας. Οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός είναι εντελώς ψευδής και χωρίς αξία », δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νιγηρίας του Ιδρύματος Gates, Paulin Basinga.

«Για να είμαστε σαφείς, το Ίδρυμα δεν έχει προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε κανένα μέλος του νομοθετικού κλάδου της Νιγηρίας για την έγκριση της νομοθεσίας, ούτε έχει προσφέρει επιχορηγήσεις σε οργανισμούς στη Νιγηρία σε σχέση με το ίδιο», πρόσθεσε ο Basinga.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!