“Φτιάξτε τώρα μια κοινωνική Ευρώπη”. Αυτό ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κυρίου Γεωργίου Ντάση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Βάση συζήτησης αποτέλεσε η “Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης και πέραν αυτής”. Με ψήφισμα που παρέδωσε στον Πρόεδρο Γιούνκερ ο κύριος Γεώργιος Ντάσης, η φωνή της κοινωνικής συνείδησης της Ευρώπης, τονίζεται:

“Εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση υφίσταται πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς, με συνέπεια να ενισχύονται η απαισιόδοξη στάση και η αβεβαιότητα των πολιτών. Η ΕΕ χρειάζεται συνολικές στρατηγικές για την προώθηση της ευημερίας των πολιτών της, ισχυρές και βιώσιμες επενδύσεις, δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα καθώς και στρατηγικές για να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, την ανισότητα φτώχειας και πλούτου. Η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία για να μείνουμε παθητικοί θεατές. Αντιθέτως, η ΕΟΚΕ ζητεί επίμονα να εξευρεθεί μια μελετημένη και συνεκτική λύση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, καθώς και να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους πολίτες και τις τεράστιες δυνατότητες της Ευρώπης”.

Η φωνή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής δεν εισακούστηκε όσο έπρεπε κατά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής να αφήσουν εκτός της πρόνοιάς τους μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και κοινωνίες ολόκληρες να βρεθούν στο χείλος της διάλυσης. Ήδη, στο επίπεδο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το πολιτικό όραμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίου Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, μεταβαίνουμε προς μια ολοκλήρωση των κοινών κοινωνικών δομών. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ζοφερές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, που βλέπει την κοινωνική Ευρώπη να ολοκληρώνεται την ώρα που οι Έλληνες χάνουν και τα τελευταία στηρίγματα κοινωνικής ασφάλειας που είχαν επιτευχθεί μεταπολεμικά.

Originally posted 2017-11-18 13:17:23.