Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΑΟΖ, στο Κυπριακό, στις σχέσεις με την Τουρκία, ακόμη και στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα για το θέμα της ΑΟΖ ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Όσον αφορά στο Κυπριακό τόνισε ότι παραμένει αποφασισμένος για τη συνέχιση του διαλόγου και ότι για μία διάσκεψη για το Κυπριακό χρειάζεται μία καλή προετοιμασία.

«Αν εξαρτάτο από τη δική μας πλευρά δεν θα καταλήγαμε στο ατυχές αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά. Δική μας θέση ήταν ότι εκείνης της Διάσκεψης θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πολύ καλή προετοιμασία στα θέματα που αποδείχτηκε ότι προκάλεσαν το ‘ναυάγιο’. Είναι για αυτό το λόγο που επιμένουμε πως για μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε κατά τις Συνόδους του Μοντ Πελεράν, της Γενεύης και του Κραν Μοντανά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης προσέθεσε πως «χωρίς να είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα χωρίς να συνάδουν με τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, θα είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία θα οδηγηθεί και πάλι σε αποτυχία».

Στην άποψη που διατύπωσε πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο κύριος Αναστασιάδης απαντά ότι «Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν τις θέσεις τους με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης και μόνον».

Τέλος, όσον αφορά στο Σκοπιανό, ο Κύπριος Πρόεδρος θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μονάχα πολιτικό αλλά και εθνικό ταυτόχρονα που σίγουρα “αγγίζει τις καρδιές και τις ευαισθησίες των απανταχού της γης Ελλήνων”, όμως παρόλο που η Κύπρος στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες, σε όλες τις προσπάθειες και σε όλα τα μέτωπα, είτε αυτά είναι πολιτικά, οικονομικά, εθνικά – η ελληνική πλευρά είναι αυτή που θα πρέπει τελικά να χειριστεί το ζήτημα.

Originally posted 2018-02-09 14:02:55.