Στο Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας οδηγήθηκε η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κυρίου Ανδρέα Γεωργίου, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το αρμόνδιο ποινικό τμήμα του,  έκανε δεκτή την αναίρεση κατά της απαλλαγής του κυρίου Γεωργίου, την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου. Με το αίτημα της κυρίας Δημητρίου και την θετική απόφαση του Αρείου Πάγου, η πολύκροτη υπόθεση έρχεται για τρίτη φορά προς επανάκριση στο Συμβούλιο Εφετών.

Στις 22 Απριλίου 2010, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η EUROSTAT, ανακοίνωνε πως η εκτίμησή της για το έλλειμμα του 2009 ήταν 13,6% και πως το χρέος της Ελλάδος για το ίδιο οικονομικό έτος ήταν 115.1% επί του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι επιφυλάσσονταν για αναθεώρηση του ποσοστού του ελλείμματος προς τα πάνω στο άμεσο μέλλον. Αυτό και έγινε. Η τελική εκτίμηση για το έλλειμμα του 2009 βγήκε χρόνια κατόπιν και το υπολόγιζε σε 15,6% του ΑΕΠ.

Μάρτυρας, παρών στο EUROGROUP του Οκτωβρίου του 2009, ανέφερε πως ο κύριος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως «πολιτική απόφαση» την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω. Για να εμφανιστεί το έλλειμμα του 2009 μεγαλύτερο, ο κύριος Ανδρέας Γεωργίου υπολόγισε τα στοιχεία έτσι ώστε:

-να μειωθεί η αποτίμηση του πλεονάσματος των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης,
-να καταταγούν ως φορείς του δημοσίου πολλοί ελλειμματικοί οργανισμοί και συνεπώς το έλλειμμα και το χρέος τους να επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο
-να χρεωθούν άμεσα τα γιγάντια χρέη δισεκατομμυρίων από τις ανταλλαγές ομολόγων που έκανε η κυβέρνηση του κυρίου Κώστα Σημίτη με την Goldman Sachs για να ενταχθούμε στην Ζώνη του Ευρώ, πολύ πριν την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Οι τρεις αυτές καθοριστικές κινήσεις απαιτούν χρονοβόρες εθνικολογιστικές και αναλογιστικές μελέτες, αλλά έγιναν σε αστραπιαίο χρόνο, σε μια χώρα που αδυνατούσε και πριν και μετά το Μνημόνιο να βγάλει τα ετήσια νούμερα παρά μόνον μετά από αργοπορία ετών…

Οι τρεις αυτές καθοριστικές κινήσεις έγιναν με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κύριο Ανδρέα Γεωργίου, να είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και υπάλληλος του ΔΝΤ – συνεπώς δεσμευόταν από την υποχρέωση πίστης στο ΔΝΤ και εχεμύθειας. Έγιναν ενώ η Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωμένη να τις κάνει ή μπορούσε να τις αναβάλει, βάσει του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών ESA 1995/2008. Έγιναν με τον κύριο Γεωργίου να μην συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, μέλη του οποίου από τότε τον καταγγέλουν.

Την 1η Αυγούστου 2017, η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε τον κύριο Γεωργίου για το ότι δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση τον Νοέμβριο του 2010 των στοιχείων που αποφάσισε για το έλλειμμα του 2009. «Η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία» ανέφερε ο Εισαγγελέας στην αγόρευσή του. Ο κύριος Γεωργίου τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή. Ένα ολόκληρο έθνος θέλει να γνωρίζει αν υπήρχε δόλος στην μεθόδευση αυτή, ποιό ήταν το κίνητρο και ποιός ο ηθικός αυτουργός της…

Η τωρινή, τρίτη επανεξέταση αφορά στις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της κυρίας Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση).

 

Originally posted 2018-05-14 18:40:36.