Ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί των μεγάλων ξενοδοχείων

Σαράντα μεγάλες και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να βγουν στο σφυρί, σε μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Ιούλιο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο.

Το 1/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων τουριστικών δανείων αφορούν στους τέσσερις ισχυρούς του κλάδου, γι’ αυτό και οι τράπεζες έχουν ρίξει το βάρος τους στο ενδεχόμενο συνεννόησης μαζί τους, προκειμένου να σωθούν όσοι έχουν δανειστεί μικρότερα ποσά, αφού έτσι τα δάνειά τους θα χαρακτηριστούν βιώσιμα.

Τα ξένα funds δηλώνουν έτοιμα να παραλάβουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε κατ’ επέκταση να κλείσουν και να απαξιώσουν εντελώς ξενοδοχειακές μονάδες φιλέτα, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους κι έπειτα κατά το γνωστό σενάριο να τα αναλάβουν ξένοι “επενδυτές” που θα σώσουν την ελληνική οικονομία, κανιβαλίζοντας πάνω σε ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκτιμούν πως αν οι πλειστηριασμοί προχωρήσουν η τουριστική αγορά στη χώρα θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κλάδο.

error:
Αρέσει σε %d bloggers: