Στον απόηχο μαζικών κινητοποιήσεων με συμμετοχή περισσότερων των 10.000 διαδηλωτών, άρχισαν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη. Στην Σύνοδο που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 197 χώρες, αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της επικαιροποίησης και υλοποίησης της Συμφωνίας για το Κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015.

Η συμφωνία προέβλεπε μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς της κλίμακας Κελσίου. Αγκάθι στην Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ, παρά την υπογραφή του τότε Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι διοργανωτές ελπίζουν σε πίεση της αμερικανικής πλευράς για παραμονή στη συμφωνία. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα βρίσκονται σημαντικά πολιτικά πρόσωπα παγκόσμιου κύρους, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Πάντως μέχρι την ολοκλήρωση της διάσκεψης και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να ενταθούν, με κυρίαρχο σύνθημα το τέλος της λειτουργίας μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, καθώς και της εξόρυξής του.