Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τον αριθμό των βλαβών και των θανάτων που αναφέρθηκαν στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων (VAERS) μετά από εμβόλια COVID αποκάλυψαν μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση.

Το VAERS είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίου στις Η.Π.Α. Οι αναφορές που υποβάλλονται στο VAERS απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση προτού επιβεβαιωθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ βλάβης και εμβολίου.

Κάθε Παρασκευή, το σύστημα VAERS δημοσιοποιεί όλες τις αναφορές τραυματισμών εμβολίων που ελήφθησαν στο σύστημα ως την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα πρόσφατα στοιχεία απογοητεύουν…

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 26 Μαρτίου, συνολικά 50.861 συνολικά ανεπιθύμητα συμβάντα αναφέρθηκαν στο VAERS, συμπεριλαμβανομένων 2.249 θανάτων – αύξηση 199 κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες – και 7.726 σοβαροί τραυματισμοί, αυξημένοι κατά 631 ίδια χρονική περίοδο.

Από τους 2.249 θανάτους που αναφέρθηκαν στις 26 Μαρτίου, το 28% εμφανίστηκε εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό, το 19% εμφανίστηκε εντός 24 ωρών και το 43% εμφανίστηκε σε άτομα που αρρώστησαν εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό.

Στις ΗΠΑ, χορηγήθηκαν 136,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID από τις 26 Μαρτίου.

Τα δεδομένα VAERS αυτής της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν:

  • Το 19% των θανάτων σχετίζονται με καρδιακές διαταραχές.
  • Το 45% αυτών που πέθαναν ήταν άνδρες, το 43% ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπες αναφορές θανάτου δεν περιελάμβαναν το φύλο του αποθανόντος.
  • Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν ήταν 77,7 και ο νεότερος θάνατος ήταν ένας 18χρονος.
  • Από τις 26 Μαρτίου, 341 έγκυες γυναίκες είχαν αναφέρει ανεπιθύμητα συμβάντα που σχετίζονται με εμβόλια COVID, συμπεριλαμβανομένων 104 αναφορών αποβολής ή πρόωρης γέννησης.
  • Από τα 578 περιστατικά του Πάρεσης Προσώπου (Πάρεση Bell) που αναφέρθηκαν, το 63% των περιπτώσεων αναφέρθηκαν μετά από εμβολιασμούς Pfizer-BioNTech – σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναφέρθηκε (36%) μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Moderna. Επτά περιπτώσεις Bell’s Palsy αναφέρθηκαν με εμβόλιο Johnson & Johnson (J&J) (1%).
  • Υπήρχαν 2.578 αναφορές αναφυλαξίας, με το 53% των περιπτώσεων να αποδίδεται στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech, το 44% στο Moderna και το 3% στο εμβόλιο J&J, το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 2 Μαρτίου.

Η χρήση μιας διευρυμένης αναζήτησης για οποιαδήποτε αναφορά στην αναφυλαξία στις σημειώσεις γραφήματος είχε ως αποτέλεσμα 15.193 αναφορές, με το 52% των περιπτώσεων να αποδίδεται στο εμβόλιο COVID της Pfizer, 45% στη Moderna και 3% στην J&J. Με κάθε εμβόλιο, σχεδόν το 42% των αναφυλακτικών αναφορών εμφανίστηκε σε άτομα ηλικίας 17-44 ετών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC, «το CDC παρακολουθεί κάθε αναφορά θανάτου για να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες και να μάθει περισσότερα σχετικά με το τι συνέβη και για να προσδιορίσει εάν ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα του εμβολίου ή άσχετος».