Οι διεθνείς συνεργασίες στο χώρο του διαστήματος, για την μελέτη της Σελήνης «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς.

Κατά αυτό τον τρόπο, υπεγράφη μνημόνιο αμοιβαία κατανόησης, για τη συνεργασία στον τομέα της δημιουργίας διεθνούς επιστημονικού σταθμού στην Σελήνη.

Το υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Ros-kosmos) Ρογκόζιν και ο επικεφαλής της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNSA) Κετζιάν για λογαριασμό των κυβερνήσεών τους.

Στην ανακοίνωση της η Ρωσική Ros-kosmos αναφέρει ότι μαζί με την CNSA «θα συνδράμουν στην δημιουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού στην Σελήνη, στον οποίον θα έχουν ανοιχτή πρόσβαση όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς εταίροι.

Στόχος είναι να ενισχύσουν την επιστημονική και ερευνητική συνεργασία και συγχρόνως να προωθηθούν η έρευνα και η αξιοποίηση του χώρου του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς, προς το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Όπως αντιλαμβανόμαστε  από την ανακοίνωση, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό προϋποθέτει τόσο την μελέτη της επιφάνειας της Σελήνης όσο και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στην τροχιά του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Τον Νοέμβριο του 2017, οι δύο διαστημικές εταιρίες είχαν υπογράψει ένα πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος διάρκειας δύο ετών (2018-2020).

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει έχει έξι τομείς: μελέτη της Σελήνης και του απώτερου Διαστήματος, διαστημική επιστήμη και σχετιζόμενες με αυτήν τεχνολογίες, δορυφόροι και εφαρμογή τους, βάση στοιχείων και υλικών, συνεργασία στον τομέα των δεδομένων καταγραφής της Γης εξ αποστάσεως και άλλα θέματα.

Τον Ιούνιο του 2020 ο ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, είχε δηλώσει ότι έχει μιλήσει με τους Κινέζους  το θέμα της συνεργασίας τους στο Διάστημα, στο πλαίσιο ενός διαστημικού επιστημονικού σταθμού στην Σελήνη.

Τον προηγούμενο μήνα, Ρώσος ανώτατος αξιωματούχος της διαστημικής υπηρεσίας είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS ότι η Ros-kosmos συζητάει με τους Κινέζους, το ενδεχόμενο της δημιουργίας διαστημικής βάσης στην Σελήνη και ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη για τις τεχνικές παραμέτρους, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.