Ο Βέρνερ Ζόμπαρτ (Werner Sombart) είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της κλασσικής οικονομικής σκέψης και κοινωνιολογίας. Γεννημένος το 1863, δίδαξε τις πρωτότυπες θεωρίες τους στα Πανεπιστήμια του Μπρεσλάου και του Βερολίνου.

Ο λόγος του είναι γόνιμος, ξεπερνώντας τον αποστειρωμένο τευτονικό ακαδημαϊσμό. Η διαπιστωτική οξύτητα του ματιού του θυμίζει τον Αριστοτέλη και οι πηγές που αξιοποιεί από την καθημερινή ζωή θεμελιώνουν μια κοινωνιολογία του εμπειρισμού –αντίδοτο στην εγγενή ροπή της αφαίρεσης.Το έργο του «Οι Εβραίοι και η Οικονομική Ζωή» πρωτοεκδόθηκε το 1911 και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση ως μια ολοκληρωμένη απάντηση στην μεθοδολογική απόπειρα του Μάξ Βέμπερ να αναδείξει ως καθοριστικές τις πνευματικές προϋποθέσεις της προτεσταντικής ηθικής στον σύγχρονο καπιταλισμό.

Έχοντας κυκλοφορήσει και με τον τίτλο «Οι Εβραίοι και ο Καπιταλισμός» το κλασσικό έργο του Βέρνερ Ζόμπαρτ επανακυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση και πρόλογο του Ιωάννη Νασιούλα.

Οι Εβραίοι και η Οικονομική Ζωή. Βέρνερ Ζόμπαρτ. Πρώτη Έκδοση 1911. Πρόλογος-Μετάφραση: Ιωάννης Νασιούλας. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2019. Σελ 308. Αποκλειστικά διαθέσιμο στο www.grecobooks.com

Originally posted 2019-09-08 00:09:50.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.