Οι επαγγελματίες της γνώσης πεθαίνουν στην Ελλάδα. Ειδικοί των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, αρχαιολόγοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και επιστήμονες εξειδικευμένοι στην αστική ή την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τα ψηφιακά συστήματα, την αρχιτεκτονική και τα τρόφιμα, τις θάλασσες, τα νερά και το έδαφος – τόσοι σαν κι αυτούς και άλλοι που τους παραλείψαμε, όλοι τους έπεσαν και πέφτουν θύματα μιας εικονικής αγοράς γνώσεως και εργασίας που ζούσε τρώγοντας τις σάρκες της και έσκασε δηλητηριασμένη από το Μνημόνιο.

Τα πολλά λεφτά βγαίνουν από τον τριτογενή τομέα. Η Ελλάδα απέτυχε να δημιουργήσει έναν βιώσιμο τομέα υπηρεσιών όπου η προσφορά και η ζήτηση εξειδικευμένης γνώσης να αμοίβεται ανταγωνιστικά και να είναι διεθνώς εμπορεύσιμη. Το κράτος του ΠΑΣΟΚ οικοδομήθηκε με τα δανεικά και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια χείριστη συγκυρία, σαν να φυτεύεις ραδιενεργά ισότοπα στο υγιές κεφάλι του ασθενούς και ταυτόχρονα να ταΐζεις με ενέσεις τον καρκίνο που του τρώει τα σωθικά. Το κομματικό κράτος εμπορεύτηκε τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα που χρηματοδοτήθηκαν από τρείς κύριες πηγές: με δανεικά από τους ξένους, με άδικη φορολογία και πληθωρισμό εις βάρος των ενεργών πολιτών και από τις σάρκες της ιδιωτικής οικονομίας που αναγκάστηκε να προσκολληθεί στο κράτος και να ψοφήσει μαζί του, όσο γλαφυρά περιέγραφε ο μακάβριος προφήτης Αντόνιο Γκράμσι τον ψόφο του κομματικού κράτους στην Ιταλία.

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη από τον Θεό. Έχει την φύση, την θέση, την ιστορία, την θρησκεία, το πνεύμα και τους ανθρώπους της, όλα σε αδιαμφισβήτητη πλουσιότητα, ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα. Η παταγώδης κατάρρευση της αγοράς εργασίας, που οφείλεται στο γυφταριό των Πανεπιστημίων και στην οικονομία που βασίζεται στην δημιουργία πλεοναζουσών θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, είναι μια δομική συνθήκη: ακόμα και αν επιδοτηθεί ξανά με θαυματουργικό τρόπο, με χρήματα από τον ουρανό, αντί να φυτρώσει χέρια και πόδια που να φτιάχνουν και να δημιουργούν, θα βγάλει καρκινώματα και θα γεννήσει κι άλλα τέρατα. Η μήτρα της εθνικής μας οικονομίας δίνει τερατογεννέσεις.

Το Μνημόνιο δεν έφερε συνθήκες απελευθέρωσης της εθνικής οικονομίας απο τα κόμματα και τα αριστερά και λοιπά καθίκια που χαίρουν του ακαταδίωκτου ελέω ΠΑΣΟΚ στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι συνθήκες βόθρου στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα (;) δεν αφορούν μόνον το προσωπικό που είναι διαλεγμένο από τους χειρότερους και με τον χειρότερο τρόπο, αφορούν και στον εκμαυλισμό των νεοεισερχομένων από τα κομματικά κοπρόσκυλα, τον εκβοφισμό και την εκπαίδευσή τους στη μηδενιστική ομερτά από τους ασύδοτους αριστερούς κομματανθρώπους που τα νέμονται. Αφορούν και στην ανύπαρκτη πανεπιστημιακή διοίκηση της έρευνας, με πρώτο και κύριο ελληνικό επάγγελμα την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τις σποραδικές αξιοπρεπείς ελληνικές δημοσιεύσεις και την παντελή έλλειψη ακαδημαϊκού διαλόγου: αν ρωτήσετε 1.000 φοιτητές ή πτυχιούχους τί είναι η Σύγκλητος και τί δουλειά υποτίθεται πως κάνει, θα σας κοιτάνε σαν βερβερίνικες καμήλες.

Εμείς έχουμε το cluster του πολιτισμού. Εδώ φυτρώνουν τα αρχαία μάρμαρα μισό μέτρο κάτω από τα πόδια μας. Εδώ βαφτίστηκε ο δυτικός και ηγεμονικός παγκόσμιος πολιτισμός. Εδώ φτιάχτηκαν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες. Εδώ οργανώθηκε η θρησκεία που περιγράφει την ταυτότητα και την ιστορία του Ιησού Χριστού. Όμως κάθε επάγγελμα που σχετίζεται μ’ αυτά, όσο είναι αλλού αξιοσέβαστο, τόσο στην Ελλάδα υπόσχεται την απόλυτη αποτυχία. Όποιος ασχολείται μ’ αυτά, θα πεινάσει. Εδώ έχει 24% ΦΠΑ, 29% εταιρική φορολογία, ακόμα 29% προκαταβολή φόρου, επίσης 27% ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη που δεν θα έρθει ποτέ, επιπλέον 15% φόρο μερίσματος και σκατά στα μούτρα μας: 120% για να μάθεις άλλη φορά να καμώνεσαι τον επαγγελματία της γνώσης.

Αποτύχαμε τελεσίδικα πια στην αξιοποίηση της γνώσης στην αγορά εργασίας. Κανένα από τα πιο επίζηλα και διαλεχτά επαγγέλματα δεν μπορεί να σταθεί. Αν είναι οι μουσικολόγοι μας να φτιάχνουν ρέπλικες μπουζούκια για να ζήσουν. Αν είναι οι μελετητές των αρχαίων κειμένων να κάνουν τους πληρωμένους αντιγραφείς για τις εργασίες των τεμπέληδεν και ξεφτιλισμένων φοιτητών. Αν οι σπουδαστές της διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων, του management πολιτιστικών οργανισμών, της ψηφιακής δημιουργίας και οι όμοιοί τους κάνουν τους περιπτεράδες, τους φωτοτυπάδες, να βγάζουν κάλλη τους στις παραλίες για να πάρουν μπουρμπουάρ που δεν παίρνουν ως σερβιτόρια…τότε χίλιες φορές να φωνάξουμε πίσω τους Τούρκους, γιατί δεν μας αξίζει ελεύθερη Ελλάδα.

Η Ελλάδα, χωρίς την ανάπτυξη των ανθρώπων και την αξιοποίηση των καρπών του πνεύματος, της διανοίας, της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, θα γίνει ανεπίστρεπτα ξενοδοχείο για να κάνουν τις διακοπές τους οι φτωχοδιάβολοι από την βόρεια γειτονιά μας και οι παππούδες των Ευρωπαίων νεαρών που κάνουν καριέρα στίβοντας την Ελλάδα του Μνημονίου.

 

Originally posted 2018-02-08 01:14:20.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.