Η «Βόρεια Διοίκηση» των Η.Π.Α. έχει αποστείλει ομάδες ουσιαστικού προσωπικού βαθιά υπόγεια για να περιμένουν την πανδημία Covid-19.

Ο Γενικός Διευθυντής της Πολεμικής Αεροπορίας Terrence O’Shaughnessy, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των Η.Π.Α., καθώς και της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας – Βορείου Αμερικής μια κοινή αμερικανική / καναδική επιχείρηση που παρακολουθεί τον ουρανό πάνω από τη Βόρεια Αμερική για πυραύλους και αερομεταφερόμενες απειλές, ενεργοποίησε τις μονάδες του. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο O’Shaughnessy δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω του Facebook ότι μερικές από τις ομάδες παρακολούθησης θα μετακινηθούν από το σύνηθες κέντρο διοίκησής τους στη Peterson Air Force Base στο Κολοράντο σε μια σειρά πυρηνικών υπόγειων μπούνκερ.

Μία από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι το συγκρότημα μπούνκερ Cheyenne Mountain, ένα δίκτυο από σήραγγες που θαμένες κάτω από 610 μ. γρανίτη και σφραγισμένες πίσω από  πόρτες που είχαν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε μια πυρηνική έκρηξη των 30 μεγατόνων, όπως η εικονιζόμενη στην παρακάτω φωτογραφία.

2020-03-31

grecobooks -50%

“Οι αφοσιωμένοι μας επαγγελματίες του NORAD και του NORTHCOM έχουν αφήσει τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και απομονώθηκαν από όλους για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να σταθούν όρθιοι κάθε μέρα για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας”, δήλωσε ο O’Shaughnessy. Είπε επίσης ότι το προσωπικό που αποστέλλεται υπογείως θα μοιράζεται το φόρτο με άλλα μέλη του στρατού, αλλά δεν είναι “ελεύθερος να συζητήσει ποιος κινείται εκεί”.

Μια άλλη ομάδα έχει αποσταλεί σε μια μη ανακοινωθείσα τοποθεσία, πρόσθεσε O’Shaughnessy.

Εγκαταστάσεις όπως το Cheyenne Mountain αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για να επιβιώσει σε ένα σενάριο πλανητικής καταστροφής. Σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής για τις ΗΠΑ, μια πυρηνική επίθεση, για παράδειγμα, ο πρόεδρος και οι υπάλληλοί του, καθώς και ένα σώμα πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών, θα μεταφερθούν αμέσως σε τέσσερις ασφαλείς εγκαταστάσεις για να διευθύνουν τη χώρα από βαθιά υπόγεια. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι το Cheyenne Mountain, το Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης κάτω από τον Λευκό Οίκο, το Raven Rock Mountain Complex στην Πενσυλβάνια και το Κέντρο Επείγουσας Χειμερινής Εγκατάστασης στο Πενσυλβανία.

Ενώ η συνεχιζόμενη κρίση Covid-19 δεν έχει προκαλέσει μαζική έξοδο από την Ουάσινγκτον, έχει ωθήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι παραμένουν έτοιμοι για μάχη. Αφού παραδέχτηκε ότι η ετοιμότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσε να επηρεαστεί από την πανδημία, ο υπουργός Άμυνας Mark Esper δήλωσε την Πέμπτη ότι το Πεντάγωνο θα σταματούσε να δημοσιεύει ακριβείς λεπτομέρειες των υποθέσεων Covid-19 στις τάξεις του, για να αποφύγει να αποκαλύψει αδυναμίες στους αντιπάλους της Αμερικής.

Καθώς μερικές από τις δυνάμεις του O’Shaughnessy κατευθύνονται στους λόφους να περιμένουν την πανδημία σε ερμητική απομόνωση, εκατομμύρια περισσότερα στην επιφάνεια δεν θα έχουν την ίδια πολυτέλεια. Οι στρατιωτικοί μηχανικοί έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη για να αναζητήσουν τοποθεσίες για νοσοκομεία πεδίου, καθώς το κράτος της αυτοκρατορίας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των 112.000 περιπτώσεων της ασθένειας.

Με την εμβάθυνση της κρίσης, ο αμερικανικός στρατός φαίνεται να υιοθετεί μια προσέγγιση «όλοι στο πόδι», τόσο στο έδαφος όσο και κάτω από το έδαφος. Αν και ο Αμερικανός στρατός απαγορεύεται να ασκεί καθήκοντα επιβολής του νόμου σε αμερικανικό έδαφος, ο Πρόεδρος Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Παρασκευή, επιτρέποντας την πρόσκληση μέχρι ενός εκατομμυρίου εφέδρων και συνταξιούχων στρατού, ναυτικού, Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής.

Αυτοί οι έφεδροι θα μπορούσαν να κληθούν να βοηθήσουν τις πολιτικές αρχές να ανταποκριθούν στην πανδημία, όπως κάνουν τα σχεδόν 10.000 στρατεύματος της Εθνικής Φρουράς. Το Σάββατο, ο Esper ανακοίνωσε έναν τροποποιημένο νόμο που θα παρέχει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε πολιτείες που επιθυμούν να αναπτύξουν περισσότερα από αυτά τα στρατεύματα.

Επιπλέον, έχουν σταλεί δύο νοσοκομειακά πλοία για να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.