Η Δανική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη στατιστική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου σε πραγματικές συνθήκες ζωής κατά της λοίμωξης από κορονοϊό είναι η πρώτη του είδους της. Έχει πλέον δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Όπως αναμενόταν, η δοκιμή δεν βρήκε κανένα στατιστικά σημαντικό όφελος από τη χρήση μάσκας προσώπου. Η μελέτη χρησιμοποίησε “υψηλής ποιότητας χειρουργικές μάσκες με ρυθμό διήθησης 98%”.

Ο αμερικανός ερευνητής Yinon Weiss έχει εν τω μεταξύ ενημερώσει τα διαγράμματά του σχετικά με τις υποχρεώσεις χρήσης μάσκας και τις μολύνσεις από κορονοϊούς σε διάφορες χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ. Τα διαγράμματα δείχνουν ότι τα μέτρα χρήσης μάσκας δεν έχουν κάνει καμία διαφορά, ή μπορεί ακόμη και να είναι αντιπαραγωγικές.

Τα άτομα που θέλουν να αποφύγουν μια λοίμωξη από κορονοϊό πρέπει να αποφύγουν καταστάσεις στις οποίες μπορούν να μολυνθούν. Εάν δεν μπορούν να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις και αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους προφυλακτικές και πρώιμες θεραπείες, οι οποίες σύμφωνα με διεθνείς μελέτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας έως και 90%.

Η μελέτη της Δανίας: Αποτελεσματικότητα της προσθήκης σύστασης μάσκας σε άλλα μέτρα δημόσιας υγείας για την πρόληψη της λοίμωξης SARS-CoV-2 σε δανέζους χρήστες μάσκας. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Annals of Internal Medicine.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Originally posted 2020-11-18 22:45:47.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.