Με μία απλή αίτηση στους ασφαλιστικούς τους φορείς οι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν πίσω τις παράνομες παρακρατήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις. Σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους επιβλήθηκαν μειώσεις, ειδικά στην περίπτωση όσων είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, που ξεπερνούσαν τα 688 ευρώ το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μέσω του επαναϋπολογισμού οι περικοπές έφτασαν το 50% επί των συντάξεων.

Αν και οι μειώσεις ήταν αναλογικές των επικουρικών, ωστόσο παρέμειναν ίδιες παρά τη μείωση που υπέστησαν λόγω του μνημονίου, δηλαδή, αφού οι συντάξεις μειώθηκαν και οι κρατήσεις είναι αναλογικές των συντάξεων, θα έπρεπε να μειωθούν και οι παρακρατήσεις. Όπως σημειώνει και ο “Ελεύθερος Τύπος”, το ΕΤΕΑ πέραν του ότι διατήρησε το ίδιο ύψος στις παρακρατήσεις, “ξέχασε” να τους αφαιρέσει και την έξτρα μείωση των 50 ευρώ που είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Είναι προφανές πως παρά το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους, που εντοπίζεται πλέον μόνο στις επικλήσεις της Κυβέρνησης και όχι στην πραγματικότητα, η μνήμη του κρατικού μηχανισμού εξασθενεί όταν είναι να δώσει και δυναμώνει όταν είναι να πάρει. Βέβαια αυτό αφορά μόνο στις συναλλαγές με την αδύναμη πλειονότητα των πολιτών και όχι στις συναλλαγές με την ισχυρή οικονομική ελίτ, όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δείτε για παράδειγμα τη λίστα Λαγκάρντ.