Η εποχή της παγκοσμιοποίησης μπορεί να τελειώνει και μπαίνουμε στην «εποχή της διαταραχής», η οποία θα αναμορφώσει τόσο τις οικονομίες όσο και την πολιτική, ανaφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εποχής θα είναι η αναστροφή της παγκοσμιοποίησης, προέβλεψε μια ομάδα αναλυτών.

Ενώ είδαμε «την μεγαλύτερη αύξηση τιμών των περιουσιακών στοιχείων, από οποιαδήποτε εποχή, με τις αποδόσεις μάλιστα των ιδίων κεφαλαίων και των ομολόγων να είναι επίσης πολύ υψηλές» ειδικά από το 1980 και μετά, το «Age of Disorder» είναι πιθανό να σπάσει αυτήν την τάση.

Σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είναι ένα άλλο θέμα, που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της σύγχρονης εποχής, «η οποία επιταχύνεται, αλλά δεν προκαλείται από την πανδημία».

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κινεζική οικονομία θα κλείσει την «οικονομική-ψαλίδα» με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε τελικά να τις ξεπεράσει, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Επομένως, μια σύγκρουση πολιτισμών και συμφερόντων προκαλεί, ειδικά καθώς η Κίνα πλησιάζει στο να είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», αναφέρει η έκθεση.

Ευτυχώς, αυτή η οικονομική αντιπαράθεση είναι απίθανο να προκαλέσει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, όπως συμβαίνει συνήθως, όταν μια αυξανόμενη οικονομική δύναμη προσπαθεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία μιας άλλης.

Ο οικονομικός πόλεμος – με κυρώσεις και επιθέσεις στον τομέα της τεχνολογίας – θα συνεχιστεί, πιστεύουν οι αναλυτές.

Το σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ενώ η κρίση του ιού έχει ήδη θέσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα σταυροδρόμι, η Deutsche Bank, αναφέρει ότι η επόμενη δεκαετία μπορεί να γίνει “μια δεκαετία δημιουργίας ή διάλυσης” για την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων παραγόντων που καθορίζουν το μέλλον είναι το υψηλότερο χρέος και τα μοίρασμα του χρήματος.

Όλα αυτές οι πολιτικές είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Ανισότητες και τεχνολογική επανάσταση

Η ανισότητα μπορεί να επιδεινωθεί περεταίρω στον κόσμο με τον Covid-19, λέει η τράπεζα.

Τέλος, τα επόμενα 10 χρόνια θα δείξει αν αξίζε τον κόπο η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών τεχνολογίας.

Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι είτε θα ξεκινήσουν μια τεχνολογική επανάσταση, είτε θα αποδειχθούν φούσκα.