Στις 4 εβδομάδες του Lockdown, που έσπευσε να ζητήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σκέπασε κατόπιν σαν μαύρο πέπλο όλη την χώρα, κατέρρευσαν 4 θεμελιώδεις μύθοι αυτών που μας θέλουν να “Μένουμε Σπίτι”.

1. “Το Lockdown σταματάει την εξάπλωση του ιού”

Ο Νέος Κορονοϊός 2019, όταν εμφανίζει συμπτώματα, αυτό το κάνει μετά την πρώτη και συνήθως ως την δεύτερη εβδομάδα από την μόλυνση. Ιδίως στην Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται ορατή αύξηση των φορέων του ιού την 3η και 4η εβδομάδα από την ημέρα που επιβλήθηκε το τυφλό μάντρωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ορατό τεκμήριο πως ο τυφλός εγκλεισμός του υγιούς πληθυσμού δεν σταματάει την εξάπλωση του ιού.

Ο ιός εξαπλώνεται από νοσούντες και ελαφριά νοσούντες που πηγαίνουν στην δουλειά τους, χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά λιγοστά λεωφορεία του ΟΑΣΘ: εμφανίζουν κάποια συμπτώματα (ολιγοσυμπτωματικοί), αλλά δεν τους δίνουν σημασία, το αποκρύπτουν, ή τα αντιμετωπίζουν χωρίς να συμβουλευτούν τον οικογενειακό τους ιατρό.

Ο ιός εξαπλώνεται από άρτι θεραπευθέντες, που εξέρχονται από την νοσηλεία χωρίς να έχουν ουδετεροποιηθεί εντελώς και επιστρέφουν στον κλειστό κοινωνικό τους κύκλο για να διασπείρουν την μόλυνση.

Ο ιός εξαπλώνεται από νοσούντες και ελαφριά νοσούντες που συρρέουν στα νοσοκομεία, καθιστώντας τα εστίες υπερμετάδοσης: κανείς δεν φρόντισε να ξεδιπλωθεί ένα πλέγμα δομών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε στα νοσοκομεία να οδηγούνται μόνον όσοι δεν θεραπεύθηκαν με την πρωτοβάθμια αγωγή και ενωρίς.

Ο ιός εξαπλώνεται από γριπωμένους ή κρυολογημένους που βήχουν και φτερνίζονται και ταυτόχρονα είναι φορείς του Νέου Κορονοϊού 2019: σκεφτείτε τί συμμετοχή στην μόλυνση εκπροσωπούν αυτοί, τώρα που θα κορυφωθεί η εποχιακή έξαρση γρίπης και κοινών κρυολογημάτων.

2. “Οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό”

Οι υγιείς φορείς του Νέου Κορονοϊού 2019, που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου COVID-19, δεν μεταδίδουν τον ιό στους διπλανούς τους, παρά μόνον ίσως “εξαιρετικά σπάνια”.

Αυτό το γνωρίζαμε ήδη από ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όμως, ήρθε, η πρωτοφανούς κλίμακας μελέτη των Κινέζων στην πόλη Γουχάν, όπου έλαβαν μέρος 10.000.000 πολίτες και επιβεβαιώνει πως όσοι φέρουν τον ιό δεν τον μεταδίδουν στους γύρω τους, παρά μόνον αν εμφανίζουν ορισμένα ή πλήρη συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Αυτό που ζήτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και υλοποίησε με άγρια χαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να κλειστούν όλοι μέσα, εκτός από αυτούς που περιφέρονται ελεύθερα για επαγγελματικούς ή εργασιακούς λόγους, κρύβουν την ελαφριά ασθένειά τους ή αμελούν την αντιμετώπισή της και μολύνουν με ταχύ και καλυπτικό ρυθμό τους γύρω τους: το Lockdown αύξησε κατακόρυφα το σχετικό ποσοστό αυτών που νοσούν από την COVID19 και κινούνται ανεμπόδιστα στην κοινότητα!

3. “Η μάσκα εμποδίζει την μόλυνση και προστατεύει”

Εκτεταμένη έρευνα των Δανών δεν βρήκε κανένα στατιστικά σημαντικό όφελος από τη χρήση μάσκας προσώπου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε “υψηλής ποιότητας χειρουργικές μάσκες με ρυθμό διήθησης 98%”. Η Δανική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη στατιστική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου σε πραγματικές συνθήκες ζωής κατά της λοίμωξης από κορονοϊό είναι η πρώτη του είδους της. Έχει πλέον δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Τα επιδοτούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και πολιτικοί στο τοπικό και εθνικό επίπεδο προβάλουν εμμονικά την χρήση μάσκας ως καθοριστικού μέσου για την αποτροπή της εξάπλωσης του Νέου Κορονοϊού 2019: αποπροσανατόλισαν τους πολίτες από την επιστημονική αλήθεια:

Τα άτομα που θέλουν να αποφύγουν μια λοίμωξη από κορονοϊό πρέπει να αποφύγουν καταστάσεις στις οποίες μπορούν να μολυνθούν. Εάν δεν μπορούν να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις και αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους προφυλακτικές και πρώιμες θεραπείες, οι οποίες σύμφωνα με διεθνείς μελέτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας έως και 90%.

4. “Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι λύση”

Με έκπληξη άκουσα θεράποντα ιατρό πρώτης γραμμής να μας εκθέτει στην Ειδική Συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης πως το ποσοστό θανάτων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 100-200% αυξημένο σε σχέση με το διεθνώς καταγεγραμμένο ποσοστό 30-35%!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμαθε τίποτα από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, ούτε φώναξε ποτέ να ρωτήσει τον Καθηγητή Ιωάννη Ιωάννίδη: η ζοφερή εμπειρία και η εμπνευσμένη ακαδημαϊκή έρευνα έχει δείξει πως όσες χώρες έστειλαν σωρηδών τους ασθενείς COVID-19 στα νοσοκομεία, δεν έβρισκαν αρκετούς τάφους για να τους θάβουν.

Η καταστροφική απραξία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ξεδίπλωμα πλέγματος δομών πρωτοβάθμιας υγείας και κυρίως στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οδήγησε όλο το κύμα της εποχιακής έξαρσης λοιμωδών ασθενειών (γρίπης, κορονοϊού) στα νοσοκομεία.

Γνωρίζουμε πως ο ολιγοσυμπτωματικός φορέας θεραπεύεται με άνεση, εύκολα, με λίγα φάρμακα, πολύ βιταμίνη C και την καθοδήγηση του οικογενειακού του ιατρού. Όπως ξέρουμε μετά βεβαιότητας, πως όταν τα συμπτώματα φανερωθούν πλήρως, ο άνθρωπος αποκτά τεράστιο ιικό φορτίο και ο κίνδυνος για την ζωή του αυξάνεται κατακόρυφα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να επιτρέπει να συνοστίζοναι όλες αυτές οι “ανθρώπινες χειροβομβίδες” στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Είναι ο πρωθυπουργός της προ-τελευταίας χώρας του ΟΟΣΑ σε επιπλέον δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.