Ο Δείκτης Κυβερνητικής Ανταπόκρισης COVID-19 της Οξφόρδης

Το Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT), δηλαδή ο Δείκτης Κυβερνητικής Ανταπόκρισης COVID-19, συλλέγει συστηματικά πληροφορίες για πολλές διαφορετικές κοινές πολιτικές απαντήσεις, που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν στην πανδημία, με βάση 18 δείκτες, όπως το κλείσιμο σχολείων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Πρόκειται για έναν Δείκτη Αυστηρότητας των Μέτρων.

Ο Δείκτης συλλέγει διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για 18 τομείς κυβερνητικών απαντήσεων. Οκτώ από τους δείκτες πολιτικής (C1-C8) καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές περιορισμού και κλεισίματος, όπως το κλείσιμο των σχολείων και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Τέσσερις από τους δείκτες (E1-E4) καταγράφουν οικονομικές πολιτικές, όπως η εισοδηματική στήριξη στους πολίτες ή η παροχή ενισχύσεων από το εξωτερικό. Έξι από τους δείκτες (H1-H6) καταγράφουν πολιτικές συστήματος υγείας, όπως το καθεστώς δοκιμών COVID-19 ή επείγουσες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Ελλάδα, στο 78,7% Αυστηρότητας, με… αόρατη ωφέλεια

Η Ελλάδα εμφανίζεται στις υψηλότερες θέσεις Αυστηρότητας των Μέτρων, μεταξύ 180 χωρών: είναι κοντά στο 80%. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιβάλει τυφλό Lockdown, γενική χρήση της μάσκας προσώπου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα. Όμως, αδυνατεί να προσφέρει πειστική και ελέγξιμη επιστημονική τεκμηρίωση πως η πολιτική καταστρεπτικών περιορισμών είχε έστω και σχετικό θετικό αποτέλεσμα στον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης από τον Νέο Κορονοϊό 2019, καθώς και στον περιορισμό των θανάτων από την COVID-19.

Η εξέλιξη μολύνσεων και θανάτων πείθει πολλούς ειδικούς και αρμοδίους στις δημόσιες πολιτικές πως οι νεκροί στην Ελλάδα με την συνδρομή της COVID-19 θα υπερβούν σύντομα σε πλήθος τους αντίστοιχους σε χώρες που απέφυγαν να μαντρώσουν τους πολίτες, να επιβάλλουν καταχρηστικά την χρήση μάσκας παντού, να κλείσουν την οικονομία και να απαγορεύσουν την κοινωνική ζωή.

8 Ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν να μείνουν ανοικτές

Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ελβετία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, έχουν επιλέξει να μείνουν ανοικτές και ζωντανές. Οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει είναι ελάχιστοι, καθώς τους αξιολογούν ως όχι μόνον αναποτελεσματικούς στην εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά και καταστρεπτικούς σε άλλα πεδία, όπως της οικονομίας και της κοινωνικής υγείας.

Αντιμετωπίζουν την φυσιολογική και αναμενόμενη αύξηση των εποχιακών νοσήσεων με επένδυση σε υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας, πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών, απομόνωση των περισσότερο ευάλωτων και έμφαση στην έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση των ελαφριών συμπτωμάτων, προτού καταλήξουν οι συμπτωματικοί να έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Έχει αποδειχθεί πως οι χώρες που οδηγούν τους ανθρώπους προς… το βάθος των νοσοκομείων, προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρουσιάζουν θλιβερό ποσοστό θανάτων επί των νοσηλευθέντων. Η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί αυτήν την τραγικά αποτυχημένη πολιτική.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Originally posted 2020-11-19 20:25:42.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.