“Καλλιεργείται υπεραισιόδοξη εικόνα για την έξοδο μας από την κρίση και το τέλος των δυσκολιών, η οποία δεν συνάδει με την πραγματικότητα”. Αυτά είναι τα λόγια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κυρίου Γεωργίου Ντάση, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Οι μεγάλοι Έλληνες του εξωτερικού και οι θεσμικοί που νοιάζονται για τον ελληνικό λαό απορούν με την άγαρμπη επικοινωνιακή παράκρουση της κυβέρνησης του κυρίου Αλέξη Τσίπρα: προσπαθεί να κρύψει το πετσόκομμα, τη μια κάνοντας πως μαλώνει με τον Αριχιεπίσκοπο, την άλλη φωνάζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο για να κάνει τον καμπόσο και ένας Θεός ξέρει τί άλλο θα σκαρφιστεί για να βγει η βδομάδα παραμυθιάζοντας τον κόσμο. Διαφημίζοντας το τέλος των Μνημονίων, την καλπάζουσα ανάπτυξη που έρχεται και άλλα πράσινα άλογα, δημιουργεί στον κόσμο μια γελοία εικόνα που θα σκάσει με πάταγο από το καλοκαίρι του 2018 και μετά. 

grecobooks

Η πλήρης υλοποίηση του Μνημονίου που μας επέβαλε ο κύριος Γεώργιος Παπανδρέου και εφαρμόζει με άγρια χαρά ο κύριος Τσίπρας οδηγεί σε μια ελληνική οικονομία που θα ζει απ’ όσα τις περισσεύουν αφού πληρώσει την ετήσια δόση για το χρέος. Η Ελλάδα των επόμενων ετών θα είναι η Ελλάδα των 250 ευρώ. Διακόσια πενήντα ευρώ σύνταξη. Διακόσια πενήντα ευρώ μισθός. Διακόσια πενήντα ευρώ και αν σας αρέσει.

Πολλοί θα πουν: “Μέσα σου βλέπεις πυρκαγιές και μαύρα σχέδια”, αλλά ο μακαρίτης Μητροπάνος θα βγεί πως έχει δίκιο.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να εκκαθαρίσει τα τεράστια απλήρωτα χρέη των πολιτών στις τράπεζες που ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και έκανε μια τρύπα στο νερό. Μαζί, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και με το χρέος που κουβαλούν τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία – ακόμα 80 δισεκατομμύρια. Αν δεν κλείσει αυτός ο λογαριασμός, θα πρέπει να φέρει νέο Μνημόνιο με νέα έκτακτη χρηματοδότηση από το “Ευρωπαϊκο Νομισματικό Ταμείο”. Και κατρακυλάμε ανεπίστρεπτα προς τα εκεί: ο κύριος Τσίπρας είπε να κοπούν 6 δισεκατομμύρια κάθε χρονιά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Και έφτιαξε μια ασφαλιστική και φορολογική αρπάγη που θα στερήσει από την οικονομία ακόμα τόσα κατ’ έτος. Δεν βγαίνει μπροστά να μιλήσει ντόμπρα και να πει πως θέλουν να μειώσουν τις πληρωμές του κράτους κατά το ένα τρίτο.

Τους πρώτους μήνες του 2018, θα κτυπήσει κόκκινο το κύμα των πλειστηριασμών σπιτιών και περιουσιών όσων χρωστούν στις τράπεζες. Οι κατασχέσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη μαζικές και θα ενταθούν, όσο αυξάνονται αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν την απότομη και υπέρογκη φορολογία. Ο μπαμπούλας του Μνημονίου θα βγει παγανιά και όποιον πάρει ο Χάρος, γιατί οι ξένοι ξέρουν πολύ καλά τί τους γίνεται. Αφενός δεν θα αφήσουν τον κύριο Τσίπρα να μοιράσει μέρος από αυτά που άρπαξε και να φύγει κάνοντας τον επιτυχημένο πρωθυπουργό, μπας και μετριάσει την κατακραυγή. Αφ ετέρου ξέρουν πως οι πολιτικές οδηγίες του ανθρώπου που θα έσκιζε το Μνημόνιο θα είναι για λευκή απεργία στη διεκδίκηση των χρωστουμένων από τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, για να μην αλαφιαστεί κι άλλο ο κόσμος κοντά στις εκλογές.

Οι ξένοι είναι εξίσου βρώμικοι με τους δικούς μας: θέλουν ο κύριος Τσίπρας να βγει στις αγορές και να κάνει πως δανείζεται ακόμα δυο φορές με επιτόκια στο όρια του ανεκτού. Έτσι, γρήγορα θα φτάσουμε στον επόμενο αποκλεισμό της Ελλάδος από τις αγορές ομολόγων και θα κάνουμε αίτηση για το νέο ευρωπαϊκό Μνημόνιο. Όταν δουν πως ξεκινάει ξανά το χοντρό δούλεμα του ελληνικού λαού πριν τις εκλογές, θα κόψουν τα γλυκόλογα για τον κύριο Αλέξη Τσίπρα και θα συνδράμουν την επικοινωνιακή επέλαση της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί, θα της φορτώσουν και όλο το φέσι από την διακυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά. Η φάκα που περιμένει το ποδάρι του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηθεί για το καλοκαίρι του 2018.

Όλο και λιγότεροι δουλεύουν, όλο και λιγότεροι ανοίγουν επιχειρήσεις που να μπορούν να τζιράρουν, όλο και λιγότεροι μπορούν να αφήσουν κάτι στην άκρη. Όταν υπολογίσουμε το αυξανόμενο χρέος των Ελλήνων, τότε θα δούμε πως η ελληνική οικονομία ζαρώνει με ραγδαίο ρυθμό. Όσοι κάναν το λογαριασμό και βρήκαν συντάξεις των 360 ευρώ δεν υπολόγισαν το κόστος της διακυβέρνησης της χώρας από τους Έλληνες πολιτικούς.

 

Originally posted 2017-12-11 09:00:59.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.