Παρά τη συνεχιζόμενη χρονοτριβή μεταξύ των ξένων δανειστών και της Ελλάδας, με πρόσχημα πως γίνεται προσπάθεια να παραμείνει η εξαίρεση των ελληνικών νησιών από τον ΦΠΑ του 24%, φαίνεται πως οι ξένοι δανειστές διατυπώνουν ισχυρές ενστάσεις επικαλούμενοι πως ο ΦΠΑ δύο ταχυτήτων εντός της χώρας πρόκειται να αυξήσει το γραφειοκρατικό φόρτο, αλλά και να ανοίξει παραθυράκια φοροδιαφυγής, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην υλοποίηση των οικονομικών στόχων του κράτους.

Σε σύνολο περισσότερων από 110 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περίπου τα τριάντα ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς, αν κρίνουμε από την προσήλωση του Υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου στην υλοποίηση του Μνημονίου – προσήλωση που εντόπισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κύριος Νίκος Φίλης. Οι ξένοι έχουν εστιάσει ιδιαίτερα και όχι τυχαία στη εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην ενίσχυση της προστασίας που παρέχει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών στα δικαστήρια, προκειμένου να εκποιηθούν τα λεγόμενα “φιλέτα”.

Πίσω πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση και στο ζήτημα του νόμου για τις απεργίες, την ψήφιση του οποίου αποσύρει προσωρινά, όχι για να τον διαπραγματευθεί, αλλά για να τον θέσει σε συζήτηση στη Βουλή, ώστε να μοιραστεί με την αντιπολίτευση το βάρος του ξηλώματός του. Η δέσμευση να αλλάξει ριζικά ο απεργιακός νόμος φέρνει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπα με μία θεμελιώδους σημασίας πολιτική αντίφαση, επί της οποίας έκτισαν την πολιτική τους παρουσία και κατέλαβαν την εξουσία.