Το Τμήμα Προστασίας Καταναλωτών της κομητείας Pest έχει επιβάλει πρόστιμο στην Coca-Cola για την εκστρατεία βραχυπρόθεσμης αφίσας που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, με ζευγάρια του ιδίου φύλου, προωθώντας την ομοφυλοφιλία. Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι η Coca-Cola παραβίασε ένα τμήμα του νόμου περί διαφήμισης, το οποίο δηλώνει ότι δεν επιτρέπονται διαφημίσεις που μπορεί να βλάψουν τη σωματική, πνευματική, συναισθηματική ή ηθική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.

Η Index.hu ανέφερε ότι ένας από τους αναγνώστες της είχε αναφέρει την Coca-Cola για την διαφημιστική της καμπάνια τον Αύγουστο και έλαβε απάντηση από το Τμήμα Προστασίας Καταναλωτών του Επαρχιακού Γραφείου Érd, όπου δήλωσε ότι έχει κινηθεί διαδικασία κατά της εκστρατείας της Coca-Cola Magyarország Kft. με τις αφίσες “#loveislove”.

Ο κυβερνητικός οργανισμός δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι «δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των παιδιών και των ανηλίκων και περιορίζουν τις διαφημίσεις που τους βλάπτουν για να προστατεύσουν τη συναισθηματική και ηθική τους ανάπτυξη». Επίσης, ευχαρίστησαν τη βοήθεια δημόσιων εκθέσεων που βοηθούν αποκάλυψη τέτοιων διαφημίσεων. ”

Η Coca-Cola δήλωσε στο 24.hu ότι είχε λάβει πρόστιμο 500.000 HUF (1591 ευρώ), καθώς – σύμφωνα με το περιφερειακό γραφείο – αυτές οι αφίσες ενδέχεται να βλάψουν τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη παιδιών και ανηλίκων. Εκτός από το πρόστιμο, η εταιρεία διατάχθηκε να σταματήσει τη χρήση διαφημίσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη των εφήβων. Σύμφωνα με την εταιρεία αναψυκτικών, διαπραγματεύονται τα επόμενα βήματα και ζητούν προσφυγή κατά της απόφασης.

Πίσω τον Αύγουστο, μετά το Pride της Βουδαπέστης, αλλά ακριβώς πριν το Φεστιβάλ Sziget, η Coca-Cola κυκλοφόρησε μια φιλική προς τους LGBTQ + διαφημιστική καμπάνια που προωθούσε την αποδοχή του έρωτα μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, προκαλώντας κατακραυγή μέσω του διαδικτύου και ζητώντας την απομάκρυνση των αφισών. Ένας βουλευτής της Fidesz πρότεινε ακόμη να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της εταιρείας. Η Coca-Cola απάντησε σε μια δήλωση που υπογραμμίζει ότι πιστεύουν ότι «όλοι είμαστε ίσοι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, την ομιλούμενη γλώσσα, τα χόμπι και τις απόψεις». Προσθέτουν ότι σκέφτονται ότι «τόσο οι ετεροφυλόφιλοι όσο και οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να αγαπούν το άτομο που επιλέγουν τον τρόπο που είναι καλύτερο για αυτούς» και το εκφράζουν στις διαφημίσεις τους.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Coca-Cola άλλαξε τις #loveislove διαφημιστικές καμπάνιες διαφημίσεων σε φιάλες με μοτίβα ουράνιου τόξου, ωστόσο, η εταιρεία υπονοούσε ότι δεν είχαν υποχωρήσει μετά την κριτική, η καμπάνια τους μπήκε στην “δεύτερη φάση” της.