Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός οδηγούσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε απανωτές σαρωτικές νίκες το 2019, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την ταχύτητα της πολιτικής φθοράς που θα υφίστατο και το μέγεθος της λαϊκής αγανάκτησης εις βάρος εκείνου και της κυβέρνησής του. Εξάλλου, ο δρόμος του κ. Μητσοτάκη προς την εξουσία στρώθηκε, εν πολλοίς, από έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πολιτών που εξοργίσθηκαν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά όσον αφορά σε ευαίσθητα εθνικά θέματα, με πρώτο και κυριότερο την ντροπιαστική Συμφωνία των Πρεσπών, η αχρηστία της οποία αποδείχθηκε ευθύς εξ αρχής. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε ευνοημένος από την τύχη, εξασφαλίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την εποχή των μνημονίων, βάλθηκε να κλωτσήσει την τύχη του με την επίδειξη μιας μοναδικής αβελτηρίας και αγερωχίας, η οποία μπορεί να απειλήσει ακόμη και την βουλευτική πλειοψηφία του εάν συνεχίσει έτσι.

Η κόντρα της κυβέρνησης με τους νησιώτες, τους ηρωικούς εκείνους ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες και έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια με την οργανωμένη διακίνηση λαθρομεταναστών, δεν ήταν μόνο αχρείαστη τρομερά βλακώδης. Ήταν υβριστική, με την αρχαία σημασία της λέξης και ως γνωστόν, η ύβρις επισύρει νομοτελειακά την νέμεσιν και την τήσιν. Ό,τι και να κάνει από δω και πέρα ο πρωθυπουργός, θα τον ακολουθεί πάντα η ίδια σκιά που βαραίνει και τον προκάτοχο του. Θα μοιράζονται και οι δύο την ανεξίτηλη ρετσινιά ότι εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ εναντίον των ίδιων των συμπολιτών τους, για να δείρουν άτομα τρίτης ηλικίας, οικογενειάρχες, ακόμη και κληρικούς και να εξαπολύουν ληγμένα δακρυγόνα ενάντια σε γυναικόπαιδα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

grecobooks-6

Όταν τα ΜΑΤ στρέφονται έναντι απλών πολιτών

Είχαμε, βεβαίως, πάρει μια πρόγευση, για τον ρόλο που θα παίξουν τα ΜΑΤ στην εποχή των μνημονίων από τον καιρό ακόμα που υπογραφόταν η οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας στους ξένους πιστωτές. Όμως τώρα, οι πραιτοριανοί απομακρύνθηκαν από την Πλατεία Συντάγματος, όπου ο κλοιός των αγανακτισμένων αποκάλυπτε ότι το κοινοβούλιο έμοιαζε να έχει περισσότερη σχέση με «θοάς Λύσσας κύνες» παρά με την αντιπροσώπευση του κοινού, και εξαπολύθηκαν σε ολόκληρη την χώρα. Βιαιοπράγησαν και ασχημόνησαν στο Πισοδέρι, στην Θεσσαλονίκη και τώρα έφτασε η σειρά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ώστε τόση εκτίμηση τρέφει ο κ. πρωθυπουργός στους νησιώτες, οι οποίο προ ετών ήταν προτεινόμενοι για βραβείο Νόμπελ και ονομαστοί σε ολόκληρο τον πλανήτη για την υποδειγματική φιλοξενία που προσέφεραν στους μετανάστες και πρόσφυγες, που αποφάσισε να στείλει το πιο μισητό τμήμα της ελληνικής(;) αστυνομίας, τις δυνάμεις των ΜΑΤ, να επιβιβαστούν στα νησιά τις πρώτες πρωινές ώρες, σαν να επρόκειτο για στρατιωτική κατάληψη εχθρικού εδάφους, και να τρομοκρατήσουν τους μονίμους κατοίκους της ευαίσθητης και συχνά εγκαταλελειμμένης από τις κρατικές αρχές αυτής περιοχής, προκαλώντας τραυματισμούς σε άμαχο πληθυσμό, υλικές φθορές σε ιδιωτική περιουσία και ηθική βλάβη, με τις βαριές και προσβλητικές βρισιές που εκστόμισαν εναντίον πολιτών! Και αντί να επιληφθεί ο ίδιος την κατάσταση ευθύς εξ αρχής, για να αποσοβήσει την κρίση και να δείξει στον εντόπιο πληθυσμό ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, ανέθεσε το θέμα στον θλιβερό κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος, με την ειρωνεία και το αίσθημα υπεροχής που τείνει να χαρακτηρίζει τους περισσότερους κατόχους της θέσης αυτής τα τελευταία χρόνια, έριξε και άλλο λάδι στην φωτιά, αποξενώνοντας τους πολίτες ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί το σκεπτικό και τις μεθόδους του κ. Τσίπρα

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τα επεισόδια προκαλούνται από δήθεν ακραία στοιχεία δεν στέκει. Οι εικόνες που έρχονται στο φως της επιφάνειας από τα κοινωνικά δίκτυα – γιατί τα συστημικά ΜΜΕ υποβάθμισαν την είδηση και επιχείρησαν, ως συνήθως, να τρομοκρατήσουν το κόσμο, στρέφοντας την προσοχή του αλλού (στην προκειμένη περίπτωση στον κορονοϊό, λες και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν αποτελεί υγειονομική βόμβα σε περίπτωση που εξαπλωθεί η επιδημία αυτή στην Ελλάδα) –, δείχνουν απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, που προέρχονται από κάθε κοινωνικό στρώμα, όπως και στις διαδηλώσεις υπέρ της Μακεδονίας. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να μην διδάχθηκε τίποτα από τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα και προσπάθησε να αναμοχλεύσει την καταγέλαστη θεωρία περί ετεροκλήτων όχλων.

Η ειρωνεία είναι ότι εάν φρόντιζε να κάνει μια σωστή προεργασία και να δείξει ότι λαμβάνονται μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση, όλη αυτή η ιστορία με τα κλειστά κέντρα δεν θα έσκαγε στα χέρια του πρωθυπουργού σαν ωρολογιακή βόμβα. Όμως, χωρίς την παραμικρή δράση για να κοπούν τα πάρτι που έχουν στήσει διάφορες ΜΚΟ, αλλά και ημεδαποί επιχειρηματίες, εις βάρος του αυτόχθονος πληθυσμού και αρκετών επήλυδων, χωρίς την λήψη αυστηρών μέτρων για την πάταξη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και τον άμεσο διαχωρισμό προσφύγων (που πρέπει να επαναπατριστούν με την λήξη των πολεμικών συρράξεων) και λαθρομεταναστών (που πρέπει να απελαθούν άμεσα διότι εισήλθαν παράνομα στην χώρα), πώς και γιατί να πιστέψουν οι νησιώτες ότι τα υπό κατασκευή κέντρα θα είναι καν κλειστά και ότι δεν θα λειτουργήσουν παράλληλα με τα ανοικτά, τα οποία υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν;

Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης δεν λύνεται με τα ΜΑΤ

Το πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι οι έως τώρα χειρισμοί της στο μείζον αυτό θέμα είναι τραγικά ανεπαρκείς, αποδεικνύοντάς την αναξιόπιστη στα μάτια των πολιτών. Εν τω μεταξύ, ο τρόπος που καπηλεύτηκε η ΝΔ την διάχυτη λαϊκή οργή για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, μόνο και μόνο για να συνεχίσει ο σημερινός πρωθυπουργός να άγεται και να φέρεται από τους γνωστούς εθνομηδενιστικούς κύκλους, δημιουργεί δικαιολογημένες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της κυβέρνησής του.

Αντί λοιπόν να εξαπολύει τα ΜΑΤ (ένιοι των οποίων συμπεριφέρθηκαν ως αληταράδες, ως κοινοί εγκληματίες, έναντι στους συμπολίτες τους και παραμένουν ατιμώρητοί) για να «συνετίσει» τους αντιφρονούντες, ας εγκύψει προσωπικά επί του θέματος και ας λάβει επιτέλους τις απαραίτητες ενέργειες για την εποικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους εντόπιους Αιγαιοπελαγίτες ακρίτες, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από την επίσημη πολιτεία εδώ και καιρό. Μαζί με την επίσπευση των μαζικών επαναπατρισμών λαθρομεταναστών και το σφράγισμα των συνόρων, οφείλει να ελέγξει και να τιμωρήσει παραδειγματικά κάθε παρέκκλιση εκ μέρους των δυνάμεων ΜΑΤ από τα καθήκοντά τους. Δεν γίνεται να αποδέχεσαι υβριστικές χειρονομίες και φραστικές επιθέσεις (ούτε λόγος για πρόκληση σωματικής βίας και καταστροφή προσωπικής περιουσίας) εκ μέρους οργάνων της τάξης που εσύ έστειλες και να θέλεις να λέγεσαι πρωθυπουργός. Αυτό οφείλουν να διαμηνύσουν στον αρχηγό τους και οι βουλευτές της παράταξής του, διότι διαφορετικά θα είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται στα νησιά μας.

Οι αυτονόητες αυτές ενέργειες ενδεχομένως να κρίνουν την ίδια την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία. Άλλωστε η απόσταση από το «ωσαννά» στο «σταύρωσον» είναι αποδεδειγμένα μικρή και ο σημερινός πρωθυπουργός, παρά το σωματικό του ανάστημα, δεν δείχνει να διαθέτει το απαραίτητο πολιτικό εκτόπισμα να συγκρατήσει την φόρα των πραγμάτων όταν πάρουν την κατιούσα. Γι’ αυτό, ας προσέχει, γιατί η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται και οι Συμπηλίδηδες δεν αργούν να εμφανιστούν στο προσκήνιο.

 

Originally posted 2020-03-02 16:54:01.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.